Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας ζητά προετοιμασία για πόλεμο ως το 2029

Ο Μπόρις Πιστόριους είπε ότι η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο σχετικά με το φάσμα του πολέμου στην Ευρώπη. Είπε επίσης ότι η επιστροφή σε κάποια μορφή στράτευσης θα ήταν πιθανότατα απαραίτητη.


Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε εχθές ότι η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα πριν από το τέλος της δεκαετίας. Ο Πιστόριους επανέλαβε ότι κάποια μορφή στρατιωτικής θητείας θα ήταν απαραίτητη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε ανησυχία για τη μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης.
 
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029. Πρέπει να μπορούμε να αποτρέψουμε να έρθει το χειρότερο. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, χρειαζόμαστε δυνατές νέες γυναίκες και άνδρες που να μπορούν να υπερασπιστούν τη χώρα» είπε ο Μπόρις Πιστόριους.

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι, γι' αυτόν τον λόγο, πιστεύει ότι θα ήταν απαραίτητη μια «νέα μορφή στρατιωτικής θητείας», η οποία «δεν μπορεί να είναι εντελώς απαλλαγμένη από υποχρεώσεις».

Ο Πιστόριους, μέλος των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, έχει αναθέσει στο Υπουργείο του να διερευνήσει πιθανά μοντέλα στρατιωτικής επιστράτευσης.

Η Γερμανία ανέστειλε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2011. Περίπου οι μισοί Γερμανοί πολίτες τάσσονται υπέρ της επαναφοράς της, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Forsa τον περασμένο Μάρτιο.

Τα σχόλια του Πιστόριους έγιναν καθώς το Γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο σχέδιο για τη στρατιωτική και πολιτική άμυνα της Γερμανίας, το οποίο καθορίζει τις ευθύνες του στρατού, των οργανώσεων βοήθειας και των αρχών πολιτικής άμυνας σε περίπτωση καταστροφών και πολέμων.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε σε ομιλία του ότι «η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έχει παρουσιάσει σε ολόκληρη τη Γερμανία μια νέα πραγματικότητα πολιτικής ασφάλειας».

Ο Καγκελάριος ανακοίνωσε επίσης την αγορά 20 καινούριων αεροσκαφών Eurofighter για να ενισχυθεί η άμυνα της Γερμανίας. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 2 επιπλέον φρεγάτες πέρα ​​από τις 4 που έχουν ήδη παραγγελθεί ως βασικό μέρος της αμυντικής πολιτικής του Βερολίνου.

Ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε επίσης τους πολίτες ότι θα κάνει το παν προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Γερμανία δεν θα παρασυρθεί στον Ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

«Είναι σωστό να συντονιζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας ξανά και ξανά πριν από την λήψη τέτοιων μακροπρόθεσμων αποφάσεων και οι πολίτες μπορούν να βασίζονται στο ότι θα ενεργήσουμε πάντα με σύνεση και θα σταθμίσουμε προσεκτικά τους κινδύνους» είπε και πρόσθεσε: «Ως καγκελάριος, φέρω την ευθύνη, να διασφαλίσω ότι κανένα παιδί που γεννήθηκε στην Γερμανία δεν θα βιώσει ποτέ πόλεμο στη χώρα μας. Αυτό για μένα είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

Ως μέρος της απάντησής της στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία έχει ήδη στείλει στρατεύματα στη Λιθουανία, έως ότου εγκατασταθεί εκεί μια μόνιμη ταξιαρχία το 2027.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε για το ενδεχόμενο Ρωσικής επίθεσης σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ:
«Επινόησαν πως η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στο NATO (…) Ποιος διανοήθηκε αυτόν τον παραλογισμό; Βλακείες».

Όμως, τα ίδια ακριβώς ισχυριζόταν ο Ρώσος Πρόεδρος όταν τον ρωτούσαν για το εάν θα εισβάλει στην Ουκρανία. Το αρνούνταν κατηγορηματικά, μέχρι που εισέβαλε…

Κάποιοι πάντως προσπαθούν να σύρουν την Ευρώπη σε πόλεμο με τη Ρωσία. Είναι οι ΗΠΑ; Είναι η Ρωσία; Ποιος ευθύνεται; Για να μπορέσετε να αντιληφθείτε κάποια πράγματα περισσότερα, διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο του Βρετανικού Guardian από το 2014, στο οποίο ισχυριζόταν ότι κάποιοι προετοιμάζουν έναν πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. 

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από DW, ΣΚΑΪ και ΕΡΤ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου