Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για την «ενίσχυση» του στόλου με την παραγγελία τριών (3) νέων Γαλλικών φρεγατών Belharra, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη και … οδυνηρή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, που μεταφέρει τις θέσεις της κυβέρνησης: «οι δύο πρώτες FDI θα παραδοθούν στη διαμόρφωση Standard 1, όπως έχει συμφωνηθεί με το Πολεμικό Ναυτικό και, ενώ, θα διαθέτουν τα επιπλέον κελιά για τους πυραύλους Aster της Ελληνικής διαμόρφωσης «ΗΝ», αυτά δεν θα είναι πλήρως λειτουργικά. Με άλλα λόγια, θα διαθέτουν την υποδομή για την εγκατάσταση του συστήματος (καλωδιώσεις, αγωγούς και άλλα υποσυστήματα) αλλά οι εκτοξευτές μαζί με τον φόρτο θα αγοραστούν και θα τοποθετηθούν σε δεύτερο χρόνο και μόνο η 3η FDI θα παραδοθεί εξαρχής σε διαμόρφωση «ΗΝ». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε επόμενη φάση θα εγκατασταθεί και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (ECM) της πρώτης, ίσως και της δεύτερης FDI, καθώς βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι η 3η FDI θα παραδοθεί με εγκατεστημένο ECM, το κόστος του οποίου δεν έχει ακόμη υπολογιστεί».
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη και δημόσια παραδοχή ότι οι φρεγάτες FDI Belharra που αγοράστηκαν θα είναι υποεξοπλισμένες, όπως είχε γράψει και το CosmoStatus λίγο καιρό μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτησή τους.
Όπως γνωρίζουμε καλά οι Έλληνες που ασχολούμαστε με τα εξοπλιστικά, όταν ένα σύστημα δεν τοποθετείται αρχικά στα Ελληνικά οπλικά συστήματα, συνήθως δεν τοποθετείται πότε! Συνήθως κανένας δεν φροντίζει να αγοραστεί και να τοποθετηθεί αυτό το απαραίτητο οπλικό σύστημα, αμέσως μόλις θα είναι διαθέσιμο. Επομένως, εκτός από το ότι απαιτείται η άμεση παραγγελία της 4ης φρεγάτας FDI Belharra, απαιτείται και η υπογραφή συμφωνίας με τον προγραμματισμό για την τοποθέτηση στις 2 πρώτες φρεγάτες των απαραίτητων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (ECM) και των πυραύλων Aster. Σε διαφορετική περίπτωση, η απόκτηση των πλοίων δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό και θα αποτελεί σπατάλη των χρημάτων των υπερφορολογούμενων Ελλήνων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της Καθημερινής, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δ.Ε. Κατάρας τόνισε ότι «ερευνώνται όλες οι επιλογές για την πρόσκτηση έως 6 νέων υποβρυχίων σε βάθος χρόνου και ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων type-214 και των πυραυλακάτων Super Vita, ορισμένες από τις οποίες συμπληρώνουν 20 χρόνια υπηρεσίας».
Στρατιωτικές πήγες επισημαίνουν ότι απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η αναβάθμιση των τεσσάρων (4) φρεγατών ΜΕΚΟ, με την Ελληνική πλευρά να αναμένει την τελική πρόταση της κοινοπραξίας, ώστε να μάθει το τελικό κόστος αλλά και τις εργασίες που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα.
Πηγές του επιτελείου, εκτιμούν πως οι ΜΕΚΟ και η 4η FDI θα δρομολογηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρει η Καθημερινή, χωρίς όμως χρονική αναφορά π.χ. ως το τέλος του έτους.
Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει το θέμα των σύγχρονων τορπιλών, καθώς προβληματισμό προκαλεί η καθυστέρηση στην παράδοση των τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια type-214. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τοποθετούν την παραλαβή μιας αρχικής παρτίδας στα τέλη του έτους, χωρίς να αποκλείεται νέα παράταση για το πρώτο μισό του 2025…
Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ολοένα και αυξανόμενο σε μέγεθος Τουρκικό ναυτικό, το οποίο επί του πεδίου υπερασπίζεται το παράλογο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που σοφίστηκαν τα αρπακτικά της Άγκυρας, για να σφετεριστούν εκτάσεις του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου που δεν τους ανήκουν βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Η στρατηγική της Τουρκίας συνοψίζεται στο εξής: για να κάνει η Ελλάδα οποιαδήποτε ενέργεια πέρα από τα χωρικά της ύδατα σε «αμφισβητούμενες περιοχές» όπως τις χαρακτηρίζει η Τουρκία, χρειάζεται η συναίνεση της Άγκυρας.
Η Τουρκία επιβάλει τη θέλησή της μέσω της απειλής κλιμάκωσης. Αυτό που έγινε στην Κάσο έρχεται σε συνέχεια της εναντίωσης της Τουρκίας στην δημιουργία αιολικών πάρκων γύρω από την Μήλο. Τα δυο αυτά επεισόδια δείχνουν ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Ως πού θα φτάσει δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αφού η Τουρκία έχει θέσει θέμα κυριαρχίας σε μια σειρά από κατοικημένα νησιά και βραχονησίδες (152 συνολικά), όπως οι Οινούσες, οι Φούρνοι, οι Λειψοί, η Γαύδος, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι κ.α.
Η Αθήνα παρουσιάζει διαχρονικά φοβική στάση, καθώς οι κυβερνήσεις της άγονται και φέρονται από το ΕΛΙΑΜΕΠ, που φοβάται να υψώσει ανάστημα στις αυξανόμενες παράλογες διεκδικήσεις της Άγκυρας. Είναι χαρακτηριστική η συνομιλία που είχαμε μέσα στο Ιούλιο με κορυφαίο ιστορικό κομματικό στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης, το οποίο ρώτησε έντρομο: «και τι θέλεις να κάνουμε; Πόλεμο;». Όταν η απάντηση που εισέπραξε ήταν: «εάν απειληθεί η εθνική κυριαρχία, τα δίκια της Ελλάδας βάσει του Διεθνούς Δικαίου σε γη, αέρα και θάλασσα, ναι, θα πρέπει να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία», έμεινε με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια γουρλωμένα, λες και άκουσε κάτι απίστευτα παράλογο ή τρελό.
Κανένας δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι κάτι σαφώς κακό. Όμως, όταν απέναντί σου έχεις την αναθεωρητική Τουρκία, η οποία δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, διεκδικεί αυτά που δεν της ανήκουν και δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τότε ναι, θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο, θα πρέπει να διαθέτεις ισχυρότατο Ναυτικό, ισχυρότατη Αεροπορία και ισχυρότατο Στρατό, ώστε να αναγκάσεις την Τουρκία να σε σεβαστεί και να μην χάσεις αυτά που έχεις. Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά: η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία σέβεται το δίκαιο του στρατιωτικά ισχυρού.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου