Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο από τον Χακάν Φιντάν με ... φόντο την ΑΟΖ;

Για δύο ημέρες θα επισκεφτεί την Αίγυπτο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, όπου με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελαττί, θα προετοιμάσουν την Επίσκεψη του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Τουρκία.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος, στα πλαίσια του πρώτου Στρατηγικού Συμβουλίου Συνεργασίας (σας θυμίζει κάτι αυτό;) θα υπογράψουν 20 συμφωνίες!

Οι συνομιλίες Τουρκίας – Αιγύπτου, θα αφορούν διμερή πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και περιφερειακά θέματα, όπως και τη μακροχρόνια ενεργειακή συνεργασία, την υγεία, τον τουρισμό και θέματα της αμυντικής βιομηχανίας.

Τα περιφερειακά θέματα θα αφορούν την αποστολή βοήθειας στη Γάζα, τις εξελίξεις στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία.

Όλα αυτά, ενώ ο Ερντογάν αποκαλούσε τον Σίσι «δολοφόνο», «καταπιεστή» και «πραξικοπηματία» επειδή ανέτρεψε το 2013 τους εκλεκτούς του, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Πλέον, τον αποκαλεί «αδερφό»!

Η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών έγινε τον Ιούλιο του 2023, όταν και ορίστηκαν αμοιβαία πρέσβεις.

Η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου, καθώς ακυρώνει το παράλογο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο θαλασσίων ορίων, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή.

Όμως, η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δεν έγινε με όριο τη μέση γραμμή, όπως έγινε η οριοθέτηση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου. Έτσι, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, η Ελλάδα παραχώρησε στην Αίγυπτο μια τεράστια θαλάσσια περιοχή (A,B,C,D,E) που δεν τη δικαιούται βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Επίσης, η οριοθέτηση δεν έγινε ολόκληρη, αλλά σε ένα τμήμα, καθώς η Αίγυπτος δεν ήθελε να ενοχλήσει περισσότερο την Τουρκία, αναγνωρίζοντας την επήρεια του Καστελόριζου, κάτι που δεν δέχεται η Τουρκία.


Και εδώ γεννάται το ερώτημα: στα πλαίσια της εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου, μήπως υπάρχει πιθανότητα οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, στην περιοχή που δεν έχει οριοθετηθεί από την Ελλάδα;

Πάρα πολλοί ειδικοί, ζητούν από την Ελλάδα και την Κύπρο να οριοθετήσουν τη δική τους ΑΟΖ, ώστε να αναγκαστεί και η Αίγυπτος να «συμμορφωθεί» με την μέση γραμμή. Δυστυχώς, Ελλάδα και Κύπρος δεν προχωρούν σε οριοθέτηση, φοβούμενες την αντίδραση της Τουρκίας.

Πως θα αντιδράσει η Ελλάδα, εάν αύριο ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για οριοθέτηση ΑΟΖ στην υπολειπόμενη περιοχή, που ορίζεται από τα σημεία 1,2,3,4,5 (ίσως και 6,7), η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη της το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Θα πάρουν θέση υπέρ της Ελλάδας (και της Κύπρου) η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ της
«Σωστής Πλευράς της Ιστορίας»;

Δείτε στον παρακάτω χάρτη, την πιθανή οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, ώστε να είναι «όλοι ικανοποιημένοι» από την μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου