Μίλησε για πολλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ενεργειακή Σύνοδο 2024 που λαμβάνει χώρα στην Μόσχα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου και το τέλος του δολαρίου στις συναλλαγές μεταξύ των χωρών των BRICS.
«Σε συνεργασία με τις χώρες των BRICS, εργαζόμαστε για τη δημιουργία του δικού μας συστήματος πληρωμών και διακανονισμού, το οποίο θα δημιουργήσει συνθήκες για την αποτελεσματική και ανεξάρτητη εξυπηρέτηση όλου του εξωτερικού εμπορίου» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.
«Οι δυτικές ελίτ πίστευαν ότι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες ενέργειας σ’ εκείνες τις χώρες που αντιπαθούν πολιτικά, θέτοντάς τες στο περιθώριο της προόδου [σ.σ. μέσω κυρώσεων], αλλά στην πραγματικότητα θέλουν απλώς να τις αποσπάσουν από την αγορά. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι όλα αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται κυρίως ως εργαλεία αθέμιτου ανταγωνισμού» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Δυστυχώς, αυτή η αλαζονεία λαμβάνεται όλο και λιγότερο υπόψη από όσους έχουν υιοθετήσει τους μηχανισμούς παράνομων κυρώσεων και πιστεύουν ότι μπορούν να τους αξιοποιήσουν προς όφελός τους στον ενεργειακό τομέα» σημείωσε.
«Η Δύση δεν θέλει τον ανταγωνισμό γιατί δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Συχνά χάνει όταν υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.
«Οι χώρες που θα ηγηθούν όσον αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, θέλω να το τονίσω αυτό, δηλαδή από πλευράς ρυθμών, θα είναι οι χώρες του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ακόμα χαμηλό, το ποσοστό αστικοποίησης είναι αρκετά χαμηλό και το ποσοστό γεννήσεων είναι υψηλό. Αυτές είναι κυρίως οι χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και της Αφρικής» πρόσθεσε.
«Υπάρχει μια εμφάνιση πολυπολικών μοντέλων ανάπτυξης που πυροδοτούν ένα νέο κύμα παγκόσμιας ανάπτυξης για ολόκληρο τον 21 αιώνα... Η κύρια ανάπτυξη δεν θα επικεντρωθεί ούτε στην Ευρώπη ούτε στη Βόρεια Αμερική, που σταδιακά χάνουν τις θέσεις τους στην παγκόσμια οικονομία, αλλά στις χώρες των BRICS και σε εκείνα τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα μας» τόνισε.
«Το ενεργειακό μας ισοζύγιο είναι ένα από τα πιο πράσινα στον κόσμο και είναι ένα προφανές γεγονός. Και σε αντίθεση με ορισμένες δυτικές χώρες που χρησιμοποιούν την ατζέντα για το κλίμα για να προωθήσουν ουσιαστικά τα νεοαποικιακά τους συμφέροντα, εμείς κάνουμε πράξη μια δίκαιη, τακτική ενεργειακή μετάβαση» σημείωσε.
«Η Ρωσία πρέπει να εδραιώσει την παγκόσμια ηγεσία της στην [ενεργειακή] πυρηνική σφαίρα, αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα στο πλαίσιο του νέου εθνικού σχεδίου» επισήμανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όσοι δεν χωνεύουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ας αναλογιστούν πόσα από αυτά που είπε είναι λάθος, πόσα είναι σωστά και πόσα ίσως αποτελούν προπαγάνδα. Κατά την άποψή μας ο Ρώσος Πρόεδρος έχει δίκιο. Οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η υποτακτική τους ΕΕ, αποτελούν τρόπο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ποιος έχασε και ποιος ωφελήθηκε από την διακοπή της ροής του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη; Σαφώς και έχασε η Ευρώπη, η οποία αναγκάστηκε να αγοράζει το πανάκριβο Αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Φυσικά ωφελήθηκαν οι ΗΠΑ, οι οποίες εμμέσως χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία με Ευρωπαϊκά χρήματα.
Η Ευρώπη δεν έχει ενέργεια και δεν έχει εργατικό δυναμικό. Η Ευρώπη παράγει επιστήμονες, οι οποίοι μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει χρήμα. Χρήμα που τυπώνουν οι Αμερικανοί κατά το δοκούν. Όσο θα υπάρχει το ευρώ και η σφιχτή αυτοκτονική δημοσιονομική πειθαρχία των ανόμοιων Ευρωπαϊκών οικονομιών, η Ευρώπη θα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και η Αμερική θα τρίβει τα χέρια της. Άρα, η Ευρώπη θα εξαρτάται οικονομικά και ενεργειακά από τις ΗΠΑ. Τελικά, η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Επομένως, το μέλλον πράγματι βρίσκεται στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας και ενδεχομένως της Αφρικής. Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη και ας παραδεχτούμε ότι δεν βρισκόμαστε στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, αλλά στην κηδεμονία των συμφερόντων των ΗΠΑ. Για να μην καταστραφούμε ως Ευρώπη, θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου