Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

ΟΗΕ: Τουρκία, Ιορδανία και ΗΑΕ παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραβιάζουν συνεχώς το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στην Λιβύη, από το 2011.

Η Τουρκία υποστηρίζει ανοιχτά την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, προμηθεύοντάς την με διαφόρων ειδών όπλα, από οχήματα μέχρι οπλισμένα drones.

Η Ιορδανία εκπαιδεύει τον στρατό του Khalifa Haftar που προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη, διώχνοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Την προσπάθειά του βοηθούν και τα ΗΑΕ, ακόμη και με αεροσκάφη που υποστηρίζουν τις δυνάμεις του.

Η έκθεση του ΟΗΕ είναι 86 σελίδων και παρουσιάζει στοιχεία φορτωτικών πλοίων που παραδόθηκαν στη Λιβύη, φωτογραφίες και χάρτες που αποδεικνύουν όσα υποστηρίζονται. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η έκθεση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα τέλη του μήνα, με σκοπό την επιβολή κυρώσεων, εφόσον εγκριθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η χρήση επιθετικών drone στη Λιβύη είναι εκτεταμένη και από τις δύο πλευρές. Επίσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις για δραστηριοποίηση Ρώσων μισθοφόρων. Το βέβαιο είναι πως πολλοί μισθοφόροι δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες στη Λιβύη, στο πλευρό του Khalifa Haftar.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο
.



Με πληροφορίες από το France 24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου