Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Αντιαμερικανική υστερία στην Τουρκία

Αντιαμερικανική υστερία διακατέχει την Τουρκία, που βλέπουν τις ΗΠΑ ως εχθρό που κυκλώνει την χώρα και εξοπλίζει και εκπαιδεύει Κούρδους «τρομοκράτες». Η υστερία αυτή προπαγανδίζεται στον κόσμο μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενώσουν τις Αραβικές φυλές της Συρίας εναντίον της Τουρκίας, στις περιοχές της Συρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη η Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη. Αυτό γίνεται από Αμερικανούς και Ευρωπαίους πράκτορες που βρίσκονται σε επαφή με τους ντόπιους φυλάρχους, αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Yeni Safak.

Οι Δυτικοί, υπό το πρόσχημα της δημιουργίας υποδομών στην περιοχή, προσπαθούν να ενώσουν του ηγέτες της περιοχής κατά των Τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, απελευθέρωσαν τις περιοχές αυτές από το Ισλαμικό Κράτος και τους τρομοκράτες του PKK, υποστηρίζεται στο άρθρο.

Εκπρόσωποι των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, συναντήθηκαν με υποσχόμενα ονόματα της περιοχής, στις Τουρκικές πόλεις Şanlıurfa, Kilis και Gaziantep οι οποίοι τους έφεραν σε επαφή με τους φυλάρχους της Συρίας.

Το Αμερικανικό σχέδιο έχει ως σκοπό να εμφανίσει την Τουρκία ως δύναμη κατοχής στους φυλάρχους της Συρίας, γράφει η Τουρκική εφημερίδα και συμπληρώνει πως οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν στους φυλάρχους όπλα, ώστε να σωθούν από τους Τούρκους.

Η εφημερίδα Yeni Safak δημοσίευσε εκτενές άρθρο όπου παρουσιάζονται οι προμήθειες Αμερικανικού βαρέως υλικού τελευταίας τεχνολογίας στους Κούρδους της Συρίας. Σύμφωνα με το άρθρο, οι Αμερικανοί έχουν προμηθεύσει τους Κούρδους με 70 αντιαρματικά συστήματα BGM-71 TOW, ενώ παρέχουν εκπαίδευση στους Κούρδους μαχητές.

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέα τρομοκρατική οργάνωση στην Συρία, που ονομάζεται Νέος Συριακός Στρατός (Jaysh Suriya al-Jadid), με σκοπό να αποκρύψουν τις επιχειρήσεις των Κούρδων του PKK, που μαζί με τις ΗΠΑ κατέχουν το 1/3 των εδαφών της Συρίας. Για την δημιουργία του Νέου Συριακού Στρατού, υπεύθυνος πιστεύεται πως είναι ο γνωστός Brett Mcgurk.

Ο Νέος Συριακός Στρατός προορίζεται να αντικαταστήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που αποτελούν παρακλάδι των Κούρδων στην Συρία, υποστηρίζεται στο άρθρο.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας (Democratic Union Party), οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τρεις βάσεις στην περιοχή.

Στο άρθρο, κατηγορούνται οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις πως έχουν διαπράξει μαζικές δολοφονίες και πως είναι υπεύθυνες για τον εκτοπισμό πολλών ανθρώπων από τις εστίες τους.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως το σχέδιο των Αμερικανών προδόθηκε όταν το πρώην στέλεχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Talal Sillo, αποκάλυψε το θέμα.

Σε ακόμη ένα άρθρο της η εφημερίδα Yeni Safak γράφει πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να κυκλώσουν την Τουρκία.

Στο άρθρο αναφέρεται πως στην ετήσια αναφορά (National Security Strategy) των ΗΠΑ, η Τουρκία δεν αναφέρεται πουθενά είτε ως σύμμαχος είτε ως ανταγωνιστής των ΗΠΑ, ενώ η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία αναφέρονται ως σύμμαχοι και η Ρωσία με την Κίνα ως ανταγωνιστές

Αυτό αποτελεί ακόμη ένα δείγμα των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί στους Τούρκους η αύξηση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στις Αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία και γύρω από αυτήν (σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη), καθώς οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι πλέον περισσότεροι από όσοι ήταν κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Οι Τούρκοι πιστεύουν πως αυτό έγινε για να δημιουργηθεί ένας Αμερικανικός άξονας που θα περικυκλώσει την Τουρκία, καθώς το ενδιαφέρον των Αμερικανών στρέφεται στην Τουρκία και το Ιράν και όχι στη Ρωσία.

Στο τελευταίο του άρθρο ο Ibrahim Karagul, βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας Yeni Safak, αναφέρει πως ο σκοπός της δημιουργίας εξέγερσης στο Ιράν ήταν να ταρακουνηθεί η Τουρκία.

Ο Καραγκιούλ υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια εξέγερση στο Ιράν με τον συνηθισμένο τρόπο, τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, θέλοντας να δείξουν σε όλους πως μπορούν να το κάνουν και να δημιουργήσουν στο Ιράν εσωτερικά προβλήματα.

Ο Καραγκιούλ υποστηρίζει πως ακριβώς το ίδιο συνέβη και στην Τουρκία με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί και με το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς όλα αυτά σχεδιάστηκαν από τις ΗΠΑ και είχαν σκοπό να αναγκάσουν την Τουρκία να υποκύψει στην παντοδυναμία τους και στην παγκοσμιοποίηση.

Στο άρθρο αναφέρεται πως οι ΗΠΑ θα κάνουν το ίδιο στην Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, ώστε να τις ελέγξουν πλήρως, καθώς υπάρχει ένας άξονας αντίστασης από την Τουρκία ως την Ινδία, που οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να σπάσουν και να διασπάσουν, μέσω της διάσπασης των «μεγάλων» κρατών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου