Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Η Γερμανία αναστέλλει την αναβάθμιση των Τουρκικών Leopard

Η Γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναβάλλει την αναβάθμιση των Γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης που χρησιμοποιεί η Τουρκία, επειδή οι Γερμανοί πολίτες έχουν ενοχληθεί από την Τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας στην Αφρίν.

Σύμφωνα με το BBC, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel δήλωσε πως η απόφαση θα ληφθεί από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, όταν αυτή σχηματιστεί.

Στα Γερμανικά ΜΜΕ κυκλοφορούν οι φωτογραφίες πολλών Γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard, που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι κατά την επίθεση στις Κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.

Οι Τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση – εισβολή στην Συρία το Σάββατο, ενώ αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των Κούρδων του YPG προηγήθηκαν της χερσαίας εισβολής.

48 αντάρτες που υποστηρίζουν την Τουρκική εισβολή έχουν σκοτωθεί, ενώ από Κουρδικής πλευράς οι απώλειες των μαχητών του YPG ανέρχονται σε 42, σύμφωνα με το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Συρίας που εδρεύει στην Βρετανία.



Την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο φάνηκε να εγκρίνει το Τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση της θωράκισης των Leopard-2, αλλά μετά κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες με τα άρματα αυτά να επιτίθενται στους Κούρδους της Συρίας κατά την επιχείρηση «κλάδος ελαίας».

Διάφοροι Γερμανοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και η Άγκελα Μέρκελ, είναι αντίθετοι στην αναβάθμιση των Τουρκικών αρμάτων. Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Norbert Röttgen, είπε στο BBC πως η Τουρκική επιχείρηση στη Συρία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το Συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι Τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 πολίτες στην Αφρίν και χιλιάδες να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Η Τουρκία κατηγορεί το YPG για σχέσεις με το PKK και για υπονόμευση της Τουρκικής Εθνικής κυριαρχίας.

Το YPG αρνείται τις κατηγορίες, ενώ υποστηρίζεται άμεσα από τις ΗΠΑ με όπλα, ώστε να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος.



Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, του ζήτησε να αποκλιμακωθούν οι Τουρκικές ενέργειες στην Αφρίν και να αποφευχθούν ενέργειες που ίσως φέρουν αντιμέτωπες τις Αμερικανικές δυνάμεις με τις Τουρκικές. Ο Ερντογάν απαίτησε την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από την Manbij που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «ενώ εμείς πολεμάμε τους τρομοκράτες, αναμένουμε υποστήριξη και αλληλεγγύη από την Γερμανία. Περιμένουμε να μην υποστηρίζουν τους τρομοκράτες, αλλά γνωρίζω πως πιέζονται».

Τα Γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η Γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην αναβάθμιση των αρμάτων μάχης, αλλά έκανε πίσω εξαιτίας της κατακραυγής του κόσμου. Πλέον, όλοι οι Γερμανοί υποστηρίζουν πως η απόφαση πρέπει να ληφθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Η όλη υπόθεση αποτελεί πισωγύρισμα για τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, οι οποίες βρίσκονταν σε πορεία ομαλοποίησης. Οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν στο ναδίρ εξαιτίας πολλών γεγονότων την τελευταία διετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου