Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Interpol: 50 ύποπτοι μαχητές του ISIS ίσως πέρασαν στην Ιταλία

Η Interpol πιστεύει πως 50 ύποπτοι για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος ίσως να έχουν περάσει με πλοία χωρίς διακριτικά στην Ιταλία και να κατευθύνονται προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Interpol έχει ενημερώσει ήδη με συγκεκριμένη λίστα τις αστυνομικές αρχές των Ευρωπαϊκών χωρών, για τους 50 Τυνήσιους υπόπτους. Στην λίστα περιέχονται το όνομα, το επίθετο και η ημερομηνία γέννησης των υπόπτων.

Η λίστα, που έχει ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2017, έφτασε στα χέρια της Βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Κάποιοι από τους Τυνήσιους υπόπτους που αναφέρονται στη λίστα, αναγνωρίστηκαν από τις αρχές κατά την άφιξή τους στην Ιταλία.

Πιστεύεται πως περίπου 5.500 Τυνήσιοι ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Μετά την κατάρρευση του «χαλιφάτου» υπάρχει η υποψία πως οι μαχητές θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.

Τέσσερεις από τους υπόπτους είναι γνωστοί στις Ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες και ένας από αυτούς ίσως να βρίσκεται ήδη στη Γαλλία, έχοντας διασχίσει τα σύνορα με την Ιταλία.

Οι Τυνήσιοι ύποπτοι πιστεύεται πως έφτασαν στην Σικελία με πλοία ή ψαροκάικα χωρίς διακριτικά μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2017, τα οποία εγκατέλειψαν στις ακτές. Οι Τυνήσιοι που ταξιδεύουν προς την Ιταλία χρησιμοποιούν πολύ καλά σκάφη, με έμπειρους ναυτικούς και δεν στοιβάζονται κατά δεκάδες, όπως οι μετανάστες από την Λιβύη.

Οι Ιταλικές αρχές πιστεύουν πως τουλάχιστον 3.000 Τυνήσιοι παράνομοι μετανάστες έχουν φτάσει στην Σικελία από τον Ιούλιο. Από αυτούς, συνελήφθησαν και ταυτοποιήθηκαν 400. Οι Ιταλικές αρχές πιστεύουν πως πολλοί τζιχαντιστές προσποιούνται τους πρόσφυγες για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Κατά το 2017, συνελήφθησαν 5.500 Τυνήσιοι στην Ιταλία και από αυτούς 2.193 επαναπατρίστηκαν.

Τον περασμένο Ιούλιο, στην εφημερίδα Guardian είχε φτάσει λίστα της Interpol με 173 υπόπτους του Ισλαμικού Κράτους, για τους οποίους υπήρχε η υποψία πως έλαβαν εκπαίδευση για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, ως αντίποινα για τις ήττες του Ισλαμικού Κράτους στην Μέση Ανατολή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου