Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Συμφωνία για ΑΟΖ διαφωνία για «τσάμικο» με την Αλβανία (video)

Σε δύο σημαντικές αποκαλύψεις για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και την εξέλιξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών προέβη στη διάρκεια της  συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός, η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν για την αιγιαλίτιδα ζώνη και έτσι σύντομα θα επεκταθούν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, αυτό σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για την ανακήρυξη και της ΑΟΖ, καθώς η τελική φάση της διαπραγμάτευσης, όπου υπήρξε συμφωνία, κράτησε 13 ώρες.

Επίσης είπε πως θα υπάρξει Ελληνική επιτροπή που θα ελέγξει τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, ώστε από το νέο σχολικό έτος να μην διδάσκονται αλυτρωτικά θέματα, σε βάρος της Ελλάδας, στους Αλβανούς μαθητές.

Σε ότι έχει σχέση με το θέμα των «τσάμηδων» ή της «τσαμουριάς» που επικαλούνται οι Αλβανοί, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Αλβανία το θέτει, αλλά η Ελλάδα αρνείται να συζητήσει.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε επίσης πως πιστεύει πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφτεί την Αλβανία πριν το Πάσχα.

Δείτε το σημείο της συνέντευξης που αναφέρεται στα Ελληνοαλβανικά εδώ



Όπως έγινε όμως γνωστό, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα μίλησε στον Αλβανικό σταθμό Vizion + και χαρακτήρισε το «Τσάμικο ζήτημα» ως ένα από τα πλέον προβληματικά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο Έντι Ράμα υποστήριξε πως Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης.

Απαντώντας στον Νίκο Κοτζιά που είπε πως δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα» και πως «δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δυο πλευρών», ο Έντι Ράμα είπε πως το επίμαχο θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα, λέγοντας πως οι κινήσεις είναι προσεκτικές.

«Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος. Η Αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι. Επιμένουμε στο δικαίωμα της ανάμνησης αλλά με κινήσεις σκακιού. Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αυτά που μας ανήκουν» δήλωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας το «δίκαιο αίτημα» των Τσάμηδων για την τοποθέτηση ενός μνημείου στην Ήπειρο ως «ανάμνηση».

«Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα Αλβανικό ζήτημα. Στην Ελλάδα επικρατεί η παράνοια, ότι έχουμε εδαφικές αξιώσεις που σχετίζονται με τους «Τσάμηδες». Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται» τόνισε ο Έντι Ράμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου