Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Παράνομη η περιτομή των αγοριών στην Ισλανδία

Η Ισλανδία προχωρά στο αυτονόητο, δηλαδή την απαγόρευση της περιτομής σε ανήλικα αγόρια. Η απόφαση της Ισλανδικής κυβέρνησης έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των Εβραίων και των Μουσουλμάνων.

Η Ισλανδία θα γίνει η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα απαγορέψει την ανδρική περιτομή, ερχόμενη σε αντίθεση με την θρησκευτική παράδοση των Εβραίων και των Μουσουλμάνων, ενώ τίθεται θέμα θρησκευτικών ελευθεριών.

Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα Guardian, ο νόμος θα προβλέπει 6 χρόνια φυλάκιση σε όποιον κάνει περιτομή, εκτός και αν πρόκειται για ιατρικούς λόγους.

Οι επικριτές του μέτρου ισχυρίζονται πως η ζωή των Εβραίων και των Μουσουλμάνων θα γίνει αφόρητη.

Παγκοσμίως, ένας στους τρεις άνδρες κάνει περιτομή. Η συντριπτική πλειοψηφία το έχει κάνει για θρησκευτικούς λόγους και όχι ιατρικούς. Κάποιοι φοβούνται πως η απαγόρευση θα δημιουργήσει αντισημιτισμό και ισλαμοφοβία.

Ακόμη και ο Καρδινάλιος Reinhard Marx, πρόεδρος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδίκασε την απόφαση της Ισλανδίας, κάνοντας λόγο για «περιτομή της περιτομής» και «επικίνδυνη επίθεση» στις θρησκευτικές ελευθερίες.

Η Ισλανδία δημιούργησε τον νόμο με το σκεπτικό ότι η περιτομή σε νεαρά αγόρια παραβιάζει τα δικαιώματά τους και είναι αντίθετη με τα δικαιώματα των παιδιών, σύμφωνα με την σύμβαση του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, ο νέος νόμος εξισώνει την περιτομή των αγοριών με αυτή που γίνεται σε κορίτσια (κλειτοριδεκτομή) και αποτελεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η περιτομή συνήθως γίνεται χωρίς αναισθησία, στα σπίτια, σε μη αποστειρωμένο περιβάλλον, ενώ δεν πραγματοποιείται από γιατρούς, αλλά από θρησκευτικούς λειτουργούς. Έτσι, η πιθανότητα μολύνσεων και μόνιμων βλαβών ή ακόμη και ο θάνατος των μικρών αγοριών είναι τεράστιος.

Ο νέος νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα στους γονείς να καθοδηγούν θρησκευτικά τα παιδιά τους, αλλά το δικαίωμα αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δικαιώματα των παιδιών. Επίσης προβλέπεται για τα αγόρια που επιθυμούν να κάνουν περιτομή για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους, να μπορούν να την κάνουν μόλις φτάσουν σε ηλικία που θα αντιλαμβάνονται το τι είναι η περιτομή.

Οι βουλευτές της Ισλανδίας δήλωσαν πως εφόσον υπάρχει νόμος που απαγορεύει την περιτομή στα κοριτσάκια, θα πρέπει να υπάρχει και για τα αγοράκια. Υπάρχει η ελευθερία στην θρησκευτική επιλογή, αλλά υπάρχουν και τα δικαιώματα των παιδιών.

Στην Ισλανδία των 336.000 ανθρώπων, υπάρχουν 250 Εβραίοι και 1500 Μουσουλμάνοι.

Στην Βρετανία, η περιτομή των αγοριών Μουσουλμάνων γίνεται στα 8 τους χρόνια, από ειδικούς ιερείς που ονομάζονται mohelim, ενώ στους Εβραίους γίνεται όταν το αγοράκι είναι ακόμη μωρό και η διαδικασία είναι γνωστή ως brit milah.

Από το 2012 υπάρχει νόμος στη Γερμανία που επιτρέπει μόνο σε γιατρούς να κάνουν περιτομή, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε πως πρόκειται για «μόνιμη και ανεπανόρθωτη αλλαγή» στο σώμα ενός παιδιού, που του αφαιρεί το δικαίωμα να διαλέξει τη θρησκεία του.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ζητήσει από τις 47 χώρες μέλη του, να νομοθετήσουν για το θέμα της περιτομής, ώστε να μην γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους, αλλά σε ιατρικά κέντρα.

Θυμίζουμε πως το 2016 είχαμε ενημερώσει από το CosmoStatus πως Βρετανικό Δικαστήριο είχε απαγορεύσει την περιτομή σε παιδιά, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να γίνεται μετά την ενηλικίωσή τους και μόνο σε ιατρικά κέντρα.

Το θέμα της απαγόρευσης της περιτομής έρχεται μετά την απαγόρευση της μπούρκας σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, την απαγόρευση στο Βέλγιο του κρέατος halal επειδή παραβιάζονται τα δικαιώματα των ζώων, ενώ στην Πολωνία απαγορεύεται η σφαγή kosher των ζώων.

Ο νέος νόμος στην Ισλανδία υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα και την κοινή γνώμη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου