Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Ο Λίβανος υπέγραψε συμφωνία εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ του

Μία μία οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου προχωρούν σε συμφωνίες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που κρύβονται στις ΑΟΖ τους. Μετά την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο Λίβανος υπέγραψε συμφωνία με τις ENI, TOTAL και NOVATEK.

Παρά το ότι δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία για την ΑΟΖ του Λιβάνου με την Κύπρο και το Ισραήλ, την Παρασκευή υπογράφηκαν τα συμβόλαια μεταξύ του Λιβάνου και της κοινοπραξίας των εταιρειών Eni (Ιταλία), Total (Γαλλία) και Novatek (Ρωσία), για την εξόρυξη των κοιτασμάτων της ΑΟΖ του Λιβάνου.

Η Eni και η Total θα κατέχουν από 40% και η Novatek το 20% της κοινοπραξίας, που θα ερευνήσει για το αν υπάρχουν και σε τι ποσοστό αξιοποίησης, υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ του Λιβάνου.

Ο Λίβανος έχει αρνηθεί να συμφωνήσει με το Ισραήλ για τα όρια της ΑΟΖ που αυτό έχει συμφωνήσει με την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ κατέχει δικές του περιοχές, καθώς Λίβανος και Ισραήλ (τεχνικά) ακόμη βρίσκονται σε πόλεμο.
 

Ο Λιβανέζος Υπουργός Εξωτερικών Gibran Bassil προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εμποδίσει την ανάπτυξη των Λιβανέζικων σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς ο Λίβανος είναι σε θέση να εμποδίσει την ανάπτυξη των Ισραηλινών σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του το Ισραήλ κατηγορεί τον Λίβανο πως σχεδιάζει να τρυπήσει εντός της δικής του ΑΟΖ.

Από την πλευρά των εταιρειών ανακοινώθηκε πως δεν σχεδιάζουν να τρυπήσουν στα διαφιλονικούμενα νερά, καθώς οι ενδείξεις ύπαρξης υδρογονανθράκων βρίσκονται αρκετά πιο μακριά.

Από την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδος καταβάλλονται προσπάθειες για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τον Λίβανο και να συμφωνηθούν τα όρια της ΑΟΖ των χωρών της περιοχής, κάτι που θα εξομαλύνει τις σχέσεις Λιβάνου και Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως πριν από τρεις ημέρες η Αίγυπτος προειδοποίησε την Τουρκία να μην παρεμβαίνει και να μην δημιουργεί προβλήματα εντός της ΑΟΖ που έχει συμφωνήσει με την Κύπρο, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως δεν θα ανεχτεί τις Τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.



Με πληροφορίες από τα Associated Press, Daily Sabah, Το Βήμα, Cyprus Mail και Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου