Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Οι Ιταλοί προετοιμάζονται για Italexit

Ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά στην Ιταλία, δήλωσε εχτές 7 Φεβρουαρίου, ότι το κόμμα του προετοιμάζεται για αποχώρηση από την ζώνη του ευρώ, ενώ αποκάλεσε το ευρώ «Γερμανικό νόμισμα» που κατέστρεψε την Ιταλική οικονομία.

«Είναι ξεκάθαρο σε όλους πως το ευρώ είναι ένα λάθος για την οικονομία μας. Δεν έχουμε ευρώ στις τσέπες μας. Έχουμε Γερμανικό Μάρκο που το ονόμασαν ευρώ» δήλωσε ο Matteo Salvini ενόψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου, σύμφωνα με το Euractiv.

Ο Σαλβίνι παρουσιάζοντας 2 υποψήφιους που είναι σημαντικοί οικονομολόγοι και δηλώνουν κατά του ευρώ, είπε πως είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση του ευρώ, ενώ προετοιμάζει για τους Ιταλούς ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την έξοδο από το ευρώ.

Η ευρωσκεπτικιστική λίγκα αποτελεί σημαντικό μέλος του κεντροδεξιού συνασπισμού, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά πιθανότατα χωρίς αυτοδυναμία.

Η Λίγκα του Βορρά λαμβάνει 14% στις δημοσκοπήσεις, έναντι 16% του κόμματος Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει πως αν κερδίσουν τις εκλογές θα συνεργαστούν και όποιο κόμμα έρθει πρώτο θα ορίσει τον πρωθυπουργό και την βασική ατζέντα της πολιτικής.

Ο Μπερλουσκόνι, που αδυνατεί να εκλεγεί πρωθυπουργός εξαιτίας μιας καταδίκης για απάτη το 2013, δεν έχει ορίσει ποιος θα είναι πρωθυπουργός εάν κερδίσει το κόμμα του. Ο Σαλβίνι έχει πει πως θα αναλάβει αυτός την πρωθυπουργία, αν κερδίσει το δικό του κόμμα.

Τα δύο κόμματα διαφωνούν όμως στα δημοσιονομικά θέματα και στο ότι το κόμμα του Μπερλουσκόνι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Στο πρόγραμμά της η Λίγκα του Βορρά υποστηρίζει πως η Ιταλία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες του Μάαστριχτ.

«Θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ μόνο εάν επαναδιαπραγματευτούμε τις συνθήκες που περιορίζουν την πλήρη και νόμιμη κυριαρχία μας, πρακτικά εάν επιστρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) που υπήρχε πριν το Μάαστριχτ» αναγράφεται στο πρόγραμμα.

Ο Μπερλουσκόνι υποστηρίζει πως η Ιταλία πρέπει να σεβαστεί το όριο του 3% στο έλλειμμα.

Τα τρία κόμματα του Ιταλικού συνασπισμού (μαζί και το ακροδεξιό Ιταλοί Αδερφοί) έχουν δημοσιεύσει το πρόγραμμά τους, αλλά και το κοινό πρόγραμμα, στο οποίο έχουν συμφωνήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου