Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Η Τουρκία ζητά να σταματήσει η καταπίεση των Τατάρων στη Κριμαία από τη Ρωσία

Ο Τούρκος πρεσβευτής Naci Koru είπε από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ειρηνική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Τατάρων της Κριμαίας και ζήτησε τον τερματισμό της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Θυμίζουμε πως η Κριμαία προσαρτήθηκε με δημοψήφισμα στη Ρωσία το 2014, μετά την έναρξη των εχθροπραξιών με την Ουκρανία.

Μιλώντας στην 37η συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Naci Koru είπε:
«Ακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην χερσόνησο με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την καλή διαβίωση των Τατάρων της Κριμαίας. Υποστηρίζουμε τους Τατάρους της Κριμαίας στην ειρηνική προσπάθειά τους για ασφάλεια και ελευθερία της έκφρασης στην προγονική τους πατρίδα. Δυστυχώς, μια σειρά από σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφερθεί μετά την προσάρτηση. Αυτό πρέπει να τονιστεί άμεσα».

Ο Naci Koru είπε πως η απελευθέρωση από τη Ρωσία τον περασμένο Οκτώβριο των δύο ηγετών των Τατάρων της Κριμαίας, του Akhtem Chyigoz και του Ulmi Umerov, που βρίσκονται στην αίθουσα μαζί του, αποτελεί θετικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Οι δύο Τάταροι είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση από Ρωσικό δικαστήριο με την κατηγορία της δημιουργίας αποσχιστικού κινήματος.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στενή αλληλεγγύη στους Τατάρους της Κριμαίας, υποστηρίζοντας τις ειρηνικές τους προσπάθειες να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων των ευάλωτων ομάδων στην Κριμαία. Η Τουρκία θα παραμείνει σε στενή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα προσφέρει την συμβολή της, όταν και όπου είναι δυνατό» πρόσθεσε ο Naci Koru.

Το πρακτορείο Anadolu που μεταφέρει την είδηση, προσθέτει πως η Κριμαία αποσχίστηκε από την Ουκρανία και προσαρτήθηκε από την Ρωσία μετά από παράνομο δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2014. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τάχθηκε υπέρ την ανακήρυξης του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Κριμαίας ως παράνομου. Μαζί με πολλές χώρες του ΟΗΕ, την ΕΕ, και τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κριμαία ως Ρωσική επικράτεια.

Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται υποστηρίζοντας πως η Ταταρική μειονότητα της Κριμαίας παραπονιέται για καταπάτηση των δικαιωμάτων της, καταπίεση, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις.

Αυτά να τα βλέπουν αυτοί που υποστηρίζουν πως η Ρωσία και η Τουρκία τα έχουν βρει και συνεργάζονται άψογα. Οι σχέσεις των δύο χωρών αποτελούν λυκοφιλία.

Η αγορά των S-400, η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου και οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, είναι μόνο οικονομικές συμφωνίες, που μπορεί να ανατραπούν εύκολα και γρήγορα, εάν η Τουρκία θεωρήσει πως είναι επιβλαβείς για τα ευρύτερα γεωπολιτικά της σχέδια.

Όπως έλεγαν και οι παλιοί, «ο Τούρκος φίλος δεν γίνεται»…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου