Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Έγκριση της ΕΕ στον «γάμο» Bayer και Monsanto

Η Γερμανική εταιρεία φαρμάκων και χημικών Bayer, αναμένεται να κερδίσει στην κόντρα με την ΕΕ και τελικά να λάβει έγκριση για την αγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (σπόρων), της Αμερικανικής Monsanto, έναντι 62,5 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του RT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της στις 5 Απριλίου. Η Bayer ήδη ετοιμάζεται να πουλήσει σπόρους και εντομοκτόνα αξίας 7,2 δισ. δολαρίων στην Γερμανική εταιρεία χημικών BASF, ώστε να κατευνάσει τις νομικές ανησυχίες περί ανταγωνισμού που υπάρχουν στην ΕΕ.

Επίσης, η Bayer θα μεταφέρει στην BASF την άδεια των ψηφιακών δεδομένων καλλιέργειας. Έτσι, η BASF θα έχει αποκλειστική πρόσβαση, καθώς η Bayer δεν προτίθεται να δώσει άδεια και στοιχεία και σε άλλους ανταγωνιστές.

Η Bayer ανακοίνωσε την Τετάρτη πως για λόγους ανταγωνισμού (δηλαδή κατά του μονοπωλίου) θα πουλήσει τους σπόρους λαχανικών.

Η συμφωνία Bayer – Monsanto θα δημιουργήσει μια εταιρεία που θα κατέχει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και εντομοκτόνων, έχει επικριθεί από περιβαλλοντολόγους και αγρότες. Κάποιοι από αυτούς συναντήθηκαν με την Ευρωπαία Επίτροπο Margrethe Vestager, η οποία έχει λάβει περισσότερα από 50.000 e-mail και περισσότερες από 5.000 επιστολές, που αντιτίθενται στη συμφωνία των δύο εταιρειών.

«Η έγκριση της συγχώνευσης θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία γεωργικών προϊόντων, που πιθανότατα θα διαλύσει τον ανταγωνισμό και θα εγκαθιδρύσει ένα άνευ προηγουμένου μονοπώλιο, σε επικερδή αγροτικά στοιχεία. Η κοινή γνώμη είναι κατά της συγχώνευσης, ενώ οι γεωργοί και οι καταναλωτές θα έχουν κάθε δικαίωμα να είναι εξοργισμένοι από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε ο Adrian Bebb από την Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική ομάδα Φίλοι της Γης.

Ο φαρμακευτικός γίγαντας Bayer συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία παραγωγής γενετικά τροποποιημένων προϊόντων Monsanto πριν από 2 χρόνια. Η Bayer ορκίστηκε να μην χρησιμοποιήσει την φήμη της για να εξαναγκάσει την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων στην Ευρώπη, ενάντια στη θέληση των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Η Monsanto έχει μακρά φήμη, από την εποχή της παραγωγής του χημικού Agent Orange, που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως η εξαγορά θα συνεισφέρει στην έρευνα των χημικών και αγροτικών προϊόντων και τελικά θα βοηθήσει τους αγρότες να παράγουν περισσότερη τροφή.

Όμως, οι περιβαλλοντολόγοι, οι πράσινοι και αρκετοί αγρότες ανησυχούν υποστηρίζοντας πως η εξαγορά θα ενδυναμώσει το μονοπώλιο στην αγορά και θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών και την εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και των εντομοκτόνων. Μάλιστα έχουν αποκαλέσει την εξαγορά «γάμο από την κόλαση».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου