Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Θράκη, Ξάνθη και Κομοτηνή στα «πνευματικά σύνορα» της Τουρκίας του Ερντογάν

Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για τα «πνευματικά σύνορα» της Τουρκίας και τους «αδερφούς» που καταπιέζονται από άλλες χώρες. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαρτίου στην Σακάρια.

Απευθυνόμενος σε μέλη του ΑΚΡ στην Σακάρια (επαρχία Σαγγάριου), ο Ταγίπ Ερντογάν είπε:
«Από αυτό το θαυμάσιο μέρος θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά τα αδέρφια μου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο, την Αλβανία, την Μακεδονία, τη Σερβία, την Δυτική Θράκη, τη Κριμαία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας σε όλα τα θύματα και τους καταπιεσμένους αδερφούς μας στο Σαράγεβο, στα Σκόπια, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στο Κάρτζαλι και στο Μόσταρ.
Μοιραζόμαστε την εγκαρδιότητά μας με αυτούς τους αδερφούς των οποίων οι ψυχές και τα μάτια στρέφονται στην Τουρκία, γι’ αυτούς που προσεύχονται για την επιτυχία της Τουρκίας.
Κάθε φορά το λέω: αυτές οι πόλεις βρίσκονται μέσα στα σύνορα άλλων κρατών, αλλά αποτελούν μέρος των πνευματικών μας συνόρων. Η μισή καρδιά μας είναι στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιάρμπακίρ, στην Τραπεζούντα, στην Αττάλεια, στην Σμύρνη και η άλλη μισή είναι στο Χαλέπι, στο Κιρκούκ, στην Ιερουσαλήμ, στο Σαντζάκ και στη Μπουχάρα
».

Οι ειδικοί βλέπουν τη νοσταλγία των Τούρκων για την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως το σχέδιο για την εδαφική εξάπλωση της Τουρκίας, ειδικά εάν η χώρα χάσει εδάφη ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης δημιουργίας Κουρδικού κράτους. Ένα τέτοια σενάριο είναι εκρηκτικό γράφει το Euractiv.

Το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την ομιλία του Ταγίπ Ερνογάν και την αναφορά του στο Κάρτζαλι (Kardzhali) ως μέρος «των πνευματικών συνόρων της Τουρκίας».

- Κάθε χώρα με πλούσια και μακρά ιστορία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα πνευματικά και πολιτισμικά σύνορά της ξεπερνούν τα φυσικά.
- Αν η πολιτική ρητορική σε επιμέρους χώρες επιλέξει για κάποιο λόγο να επιστρέψει στο παρελθόν, μπορεί σχεδόν πάντα να περιγράψει όρια διαφορετικά από τα σημερινά.
- Στην πραγματικότητα, τα σημερινά κρατικά σύνορα έχουν εγκριθεί με διεθνείς συνθήκες, αναγνωρισμένες από όλα τα κράτη και χωρίς αμφιβολία ή αναθεώρηση. Η Βουλγαρία και η Δημοκρατία της Τουρκίας, που απολαμβάνουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτές τις συνθήκες.


Στη νέα αυτή πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει εκδώσει ακόμη κάποια ανακοίνωση, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος κατονόμασε την Δυτική Θράκη, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, ως εδάφη που περικλείονται στα «πνευματικά σύνορα» της Τουρκίας, όπου ζουν «θύματα και καταπιεσμένοι αδερφοί του». Θυμίζουμε πως παλαιότερα τα ονόμαζε «τα σύνορα της καρδιάς».

Η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν ίσως δυναμιτίσει τις προσπάθειες του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου, μεταξύ των ηγετών των χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και του Ντόναλντ Τουσκ και της Τουρκίας.

Η σύνοδος συμφωνήθηκε όταν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έπεισε τους συναδέλφους του στην τελευταία σύνοδο, να πραγματοποιηθεί μία σχεδιασμένη σύνοδος ηγετών με τον Ερντογάν στην Βάρνα, υπό την προϋπόθεση να σταματήσουν οι παράνομες παραβιάσεις από την πλευρά των Τούρκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Θυμίζουμε πως και εχθές, μιλώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας:
«Η ΕΕ στήριξε την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ. Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα τους βοηθάνε φυσικά με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμα κι έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας. Το τουρκικό έθνος δεν περίμενε ποτέ κανέναν στην ιστορία και ό,τι κατάφερε, το κατάφερε με την δύναμη της καρδιάς του».

Και όλα αυτά, την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε κονδύλι 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό, υπό τις απειλές της Άγκυρας για άνοιγμα της στρόφιγγας.

Φυσικά, ο Ερντογάν «ξέχασε» πως η Τουρκία δεν ανήκει στην ΕΕ και επομένως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για άμεση οικονομική βοήθεια από την ΕΕ στην Τουρκία.

Επίσης, είπε λανθασμένα πως η ΕΕ έδωσε 400 δισ. στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έλαβε δανεικά πολύ λιγότερα χρήματα, ώστε να μην καταρρεύσουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου