Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Νέος Βαλκανικός διάδρομος μέσω Αλβανίας και Βοσνίας (video)

Μπορεί από τον Μάρτιο του 2016 ο λεγόμενος Βαλκανικός διάδρομος, τον οποίο ακολουθούσαν οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες, να είναι κλειστός, όμως ο νέος Βαλκανικός διάδρομος είναι γεγονός!

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP και το Euractiv, οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες, περνάνε από την Τουρκία στην Ελλάδα και μετά μέσω Αλβανίας και Μαυροβουνίου φτάνουν στην Βοσνία. Από εκεί ελπίζουν να φτάσουν στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως ακολουθούν τους διαδρόμους των εμπόρων ναρκωτικών και των λαθρεμπόρων. Το δίκτυο έχει πλέον οργανωθεί και πληρώνεται αδρά για την μεταφορά των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα κοστίζει 1000 δολάρια (800 ευρώ), από την Ελλάδα στην Αλβανία 1000 ευρώ, κλπ, κλπ…

Σύμφωνα με τις Αρχές της Βοσνίας, από την αρχή του έτους έχουν εισέλθει στην χώρα 700 παράνομοι μετανάστες, ενώ απετράπη η είσοδος άλλων 800. Πρόκειται κυρίως για Σύριους, Πακιστανούς, Λίβυους και Αφγανούς.

Οι Βοσνιακές Αρχές φοβούνται πως θα υπάρξει μεγάλο κύμα μετανάστευσης με το που θα καλυτερεύσει ο καιρός. Οι υποδομές για υποδοχή μεταναστών στην χώρα είναι ελάχιστες και ήδη γεμάτες.

Οι Βόσνιοι υποστηρίζουν πως ουσιαστικά αδυνατούν να φυλάξουν τα σύνορα της χώρας τους με την Κροατία (που ανήκει στην ΕΕ), καθώς τα σύνορα είναι τουλάχιστον 1000 χιλιόμετρα σε μήκος και διαθέτουν μόλις 2000 συνοριοφύλακες.

Δείτε το βίντεο του AFN εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου