Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Ερντογάν: θα μας σέβεστε, έχουμε δικό μας γεωτρύπανο, ξεκινά ο πυρηνικός σταθμός

Μίλησε για όλους και για όλα ο σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, για το ιδιόκτητο θαλάσσιο γεωτρύπανο και για την ανάγκη σεβασμού προς την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε πως μέσα στο έτος ξεκινά η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση πυρηνικών καυσίμων. Τα εγκαίνια της κατασκευής θα τελεστούν τον Απρίλιο, μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσική εταιρεία Rosatom έιναι αυτή που θα κατασκευάσει το εργοστάσιο.

Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου θα έχει τέσσερεις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 MW, θα παράγει ετησίως 35 δισεκατομμύρια kWh, θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι πλήρως έτοιμο το 2026.

Το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην Σινώπη. Θα κατασκευαστεί από Γαλλο-Ιαπωνική κοινοπραξία και θα είναι ισχύος 4.480MW.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε επίσης για την προμήθεια ενός σύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου, με το οποίο η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεωτρύπανο (Deep Sea Metro II) έχει μήκος 229,19 μέτρα, πλάτος 36 μέτρα και συνολικό εκτόπισμα 51.283 τόνους.

Η Τουρκία θα προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια, επειδή οι Ελληνοκύπριοι προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες και δεν μοιράστηκαν με τους Τουρκοκυπρίους τους υδρογονάνθρακες που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ του νησιού. Έτσι, η Τουρκία αποφάσισε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Φυσικά, κανένας δεν έχει τολμήσει να ρωτήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, ποιος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, όταν η Τουρκία θα το παραβιάζει, κάνοντας γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της και ποιος θα υπερασπίσει το δικαίωμα της Κύπρου για απελευθέρωση από τον Τουρκικό στρατό κατοχής.

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος απευθύνθηκε στις ΗΠΑ, θυμίζοντας πως έστειλαν 5000 φορτία όπλων με φορτηγά στους Κούρδους της Συρίας, λέγοντας:
«Εάν είμαστε στρατηγικοί εταίροι, θα μας σέβεστε. […] Προσπαθήσατε να μας εξαπατήσετε. Θέλαμε να αγοράσουμε όπλα από εσάς (ΗΠΑ). Δεν μας δώσατε. Αλλά δώσατε δωρεάν όπλα και πυρομαχικά στους τρομοκράτες. Τι είδους συνεργασία είναι αυτή; Τώρα καταστρέφουμε όλες τις αποθήκες με αυτά τα όπλα. Όλα τα πυρομαχικά θα πέσουν στα χέρια μας».

Άραγε, για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα θα ανεχτούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ μια χώρα του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο; Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν τρίβει τα χέρια του, καθώς το σχέδιό του για δημιουργία προβλημάτων εντός του ΝΑΤΟ προχωρά ιδανικά.



Με πληροφορίες από τα Daily Sabah και Anadolu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου