Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Το Ιράν καλεί ΗΠΑ και Ευρώπη να καταστρέψουν τους πυρηνικούς τους πυραύλους

Το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί για το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων, μέχρι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να καταστρέψουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα, δήλωσε ανώτατος Ιρανός στρατιωτικός.

Μπορεί το Ιράν να αποδέχτηκε αλλαγές στο πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο όπως υποστηρίζει είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, αρνείται όμως να αλλάξει τα σχέδιά του για ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που ζητούν επίμονα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

«Ο όρος για την διαπραγμάτευση των πυραύλων του Ιράν, είναι η καταστροφή των πυρηνικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης» δήλωσε στο Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο στρατηγός Masoud Jazayeri.

«Αυτό που ισχυρίζονται οι Αμερικανοί βρισκόμενοι σε απόγνωση σε σχέση με τον περιορισμό της πυραυλικής δυνατότητας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είναι ένα άπιαστο όνειρο. Η κριτική της Ουάσιγκτον προέρχεται από την δική της αποτυχία και ήττα στην περιοχή» πρόσθεσε ο Masoud Jazayeri.

Το Ιράν υποστηρίζει πως το βαλλιστικό του πρόγραμμα είναι μόνο αμυντικό και δεν σχετίζεται με την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά, που είχε ως αποτέλεσμα την άρση των κυρώσεων κατά της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί πως οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία του 2015, υποστηρίζοντας πως αυτή περιλαμβάνει εκτός από το πυρηνικό και το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ κατηγορεί το Ιράν πως δεν συμμορφώνεται με την συμφωνία.

Η Ρωσία και άλλες εμπλεκόμενες χώρες στην συμφωνία, υποστηρίζουν πως το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως σε αυτήν.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες και το Ιράν έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για τον ρόλο της Τεχεράνης στην Μέση Ανατολή και θα συναντηθούν μέσα στον μήνα στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια να πεισθεί ο Ντόναλντ Τραμπ για την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015  για τα πυρηνικά.



Με πληροφορίες από το Reuters και το Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου