Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Η αδιαλλαξία των Σκοπιανών φέρνει ήττα της Ελλάδας ή διακοπή των διαπραγματεύσεων;

Για μια ακόμη φορά αποκαλύφθηκε η αδιαλλαξία των Σκοπιανών στο θέμα της ονομασίας της χώρας τους. Ο Ζόραν Ζάεφ με σαφή τρόπο απέδειξε πως δεν θέλουν και δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Σκοπιανοί τα αυτονόητα.

Με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews ο Πρωθυπουργός της πΓΔτΜ με το Βουλγαρικό όνομα Ζόραν Ζάεφ, κατέστησε σαφές πως η χώρα του αδυνατεί και δεν θέλει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές συμβιβασμού με την Ελλάδα, όχι μόνο στο θέμα του ονόματος της χώρας του, αλλά κυρίως στο Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα, για την εθνότητα, την γλώσσα, την ταυτότητα, την υπηκοότητα, την ιθαγένεια και το αμετάφραστο της νέας ονομασίας.

Ας δούμε όμως τα επίμαχα σημεία της συνέντευξης του Ζόραν Ζάεφ με προσοχή.

euronews: Διαπραγματεύεστε το ονοματολογικό. Τι άλλο είναι στο τραπέζι;

Ζόραν Ζάεφ: «Το όνομα, φυσικά. Παράλληλα, διαπραγματευόμαστε μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που μας βοηθάνε πάρα πολύ. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε., μοιράζεται την εμπειρία της μαζί μας σε πολλούς τομείς, πώς να επιτύχουμε καλύτερη νομοθεσία, πώς να ενισχύουμε την ικανότητα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και πολλά άλλα πράγματα. Υπάρχει μία πραγματικά φιλική ατμόσφαιρα και πιστεύω πάρα πολύ στην ειλικρινή αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω επίσης ότι και στην ελληνική πλευρά, όπως συμβαίνει στην χώρα μας, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα επικεντρωθούν σε μία λύση».

Ο Ζόραν Ζάεφ ουσιαστικά αποκαλύπτει πως από Ελληνικής πλευράς δεν διαπραγματεύεται μόνο η Κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση!

euronews: Συζητάτε για την εθνότητα (ethnicity) και την γλώσσα;

Ζόραν Ζάεφ: «Όχι, δεν υπάρχει συζήτηση για την ταυτότητα (identity). Αυτό σημαίνει όχι για την εθνότητα (ethnicity). Υπάρχει μία παράγραφος για την ιθαγένεια (nationality), δηλαδή για την υπηκοότητα (citizenship). Ορίζεται από διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει υιοθετηθεί από το κοινοβούλιό μας, πρόκειται για τη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους, χωρίς να εμπλέκεται το εθνικό συναίσθημα. Αυτό είναι η ιθαγένεια και αυτό είναι το ένα θέμα. Το άλλο θέμα είναι επίσης η γλώσσα. Το πρότεινε ο διαπραγματευτής, ο Μάθιου Νίμιτς και πιστεύω ότι θα βρούμε κοινό τόπο, θα είναι πιο εύκολο για αυτό το θέμα, παρά για το θέμα του ονόματος. Το θέμα του ονόματος είναι πραγματικά η ουσία του προβλήματος. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια, είναι το πρόβλημα του ονόματος. Πρέπει να βρούμε μία λύση που θα κάνει το διαχωρισμό μεταξύ της περιοχής της Ελλάδας και της χώρας μας».

Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οι Σκοπιανοί κατανοούν πλέον πως πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός του κράτους τους από την Ελληνική Μακεδονία και πως πρέπει να οριστεί η γλώσσα τους, αλλά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην εθνότητα, την ιθαγένεια, την υπηκοότητα και γενικώς την ταυτότητα της χώρας.
Προφανώς, επιμένουν πως είναι Μακεδόνες, επειδή έτσι έμαθαν να λένε από το 1945 που το κράτος τους βαφτίστηκε Μακεδονία από τους Κομμουνιστές του Τίτο.


euronews: Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να τροποποιήσετε το Σύνταγμα. Είστε διατεθειμένοι να το κάνετε αυτό;

Ζόραν Ζάεφ: «Τροποποιήσαμε το Σύνταγμα το 1993, εξαιτίας των συναισθημάτων των Ελλήνων φίλων μας. Ήθελαν να είναι περισσότερο καλυμμένοι, να νοιώθουν πιο άνετα και έτσι προχωρήσαμε με τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματός μας, ώστε να λάβουμε μέτρα κατά πιθανού αλυτρωτισμού και οτιδήποτε παρόμοιο. Όλα τα βήματα που κάναμε μέχρι τώρα, είναι προς την κατεύθυνση πλήρους εξάλειψης του αλυτρωτισμού. Σίγουρα, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε εδαφικές διεκδικήσεις ή οτιδήποτε σχετικό. Το μόνο που θέλουμε είναι να είμαστε στις όμορφες παραλίες και στα όμορφα νησιά της Ελλάδας όσο γίνεται περισσότερο! Το καλύτερο για τις δύο χώρες είναι να αποφασίσουν οι ίδιες τι είναι καλύτερο για αυτές, για την εσωτερική τους διασφάλιση».

Εδώ βλέπουμε πως υπάρχει έλλειψη θέλησης ή αδυναμία αλλαγής του Συντάγματος της χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις προς την Ελλάδα, αλλά οι χάρτες, η προπαγάνδα στο διαδίκτυο, οι ανοιχτές ομιλίες κάτω από την «Ενωμένη Μεγάλη Μακεδονία» που εδώ και 25 χρόνια κατακλύζουν τα ΜΜΕ, άλλα δείχνουν… Επομένως, θα πρέπει να εξαλειφθεί διαπαντός το νοσηρό σχέδιο της δήθεν ενοποίησης της Μακεδονίας.

euronews: Άρα δεν είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε το Σύνταγμα.

Ζόραν Ζάεφ: «Δεν υπάρχει λόγος. Πραγματικά, το Σύνταγμα είναι ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Αν αλλάξουμε το Σύνταγμα, κάποιος άλλος στο μέλλον μπορεί να το αλλάξει και πάλι. Ποιος ο λόγος; Οι εσωτερικές λύσεις θα πάρουν αιώνες για να γίνουν. Έχοντας αυτό υπόψη, όλος ο διεθνής κόσμος γνωρίζει πώς μπορούμε να έχουμε τις υψηλότερες δυνατές εγγυήσεις . Πρέπει να φροντίσουμε για το τι είναι σημαντικό για την ελληνική πλευρά, τι διατηρεί την αξιοπρέπεια, τι είναι ουσιωδώς σημαντικό και τι είναι ευαίσθητο θέμα για την ελληνική πλευρά. Πρέπει να το φροντίσουμε αυτό. Αλλά επίσης πρέπει να φροντίσουμε και για εμάς».

Αδυναμία ή αδιαλλαξία η μη αλλαγή του Συντάγματος; Τι σημαίνει το «πρέπει να φροντίσουμε και για εμάς»; Μήπως να διατηρηθεί η λανθασμένη άποψη πως οι βουλγαρόφωνοι των Σκοπίων είναι «Μακεδόνες» και πως κάποια στιγμή η «μοιρασμένη» στα τρία χώρα τους θα «ενωθεί» και πάλι;

euronews: Για να καταλάβουμε κάτι. Το Σύνταγμά σας ορίζει ότι η κυβέρνηση υπογράφει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αν υπάρξει συμφωνία για σύνθετη ονομασία, δεν πρέπει να το αλλάξετε αυτό;

Ζόραν Ζάεφ: «Δεν υπάρχει τέτοιο άρθρο. Το συνταγματικό μας όνομα αναφέρεται στο Σύνταγμά μας, αλλά φυσικά οποιαδήποτε συμφωνία κάνουμε θα είναι για διεθνή χρήση και θα είναι εγγύηση και για τις δύο πλευρές. Η πρακτική του παρελθόντος δείχνει ότι η υψηλότερη δυνατή εγγύηση είναι μέσω των Ηνωμένων Εθνών, μέσω των αποφάσεων τους. Είναι οριστικό και για τις δύο πλευρές να ακολουθήσουν τη συμφωνία και το σημαντικό είναι να την εφαρμόσουν».

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε πως το νέο όνομα της χώρας του θα είναι για διεθνή χρήση μόνο και όχι και για εσωτερική. Άρα, σε 10-20 χρόνια, μια επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να επαναφέρει με κάποιο νομικίστικο τρόπο σε διεθνή χρήση το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

euronews: Η ελληνική πλευρά επίσης επιμένει ότι όποιο και να είναι το νέο όνομα θα πρέπει να είναι erga omnes. Θα το δεχτεί αυτό ο λαός σας;

Ζόραν Ζάεφ: «Erga omnes σημαίνει εφαρμογή για τον υπόλοιπο κόσμο, για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτή την εφαρμογή, γιατί γνωρίζω ότι είναι πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά. Πρέπει να τους καταλάβουμε σε αυτό, γιατί είναι απαραίτητο για αυτούς να έχουν το erga omnes. Και αυτό το erga omnes μπορεί να ορίσει πραγματικά τι μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά και τι από τη δική μας πλευρά».

Erga omnes για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι για το εσωτερικό της χώρας του!!! Επομένως, στο εσωτερικό της χώρας, τα παιδιά θα συνεχίσουν να μαθαίνουν πως είναι δήθεν Μακεδόνες και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν με την ιδέα της «ενωμένης Μακεδονίας».

euronews: Άρα καμία παρέμβαση στην εσωτερική χρήση του ονόματος, αυτό λέτε. Θα τροποποιήσετε την διεθνή χρήση αλλά εσωτερικά θα κρατήσετε το ίδιο όνομα.

Ζόραν Ζάεφ: «Δε θα προχωρήσω παραπέρα, θέλω να δώσω ευκαιρία στη διαπραγμάτευση, αλλιώς θα ήταν σα να διαπραγματεύομαι τώρα. Θέλω να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, αλλά πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στη διαδικασία. Πρέπει να προστατεύσω τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον κύριο Μητσοτάκη, δεν είναι εύκολο για αυτούς. Όπως δεν είναι εύκολο επίσης για εμένα, ούτε για τη δική μας αντιπολίτευση».

Με ποιον τρόπο θέλει να προστατεύσει τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη; Διαπραγματεύονται και οι δύο; Έχουν προτείνει ή συμφωνήσει κάτι ύποπτο οι δύο Έλληνες πολιτικοί;

euronews: Θα σας παραδοθεί ένα προσχέδιο συμφωνίας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το έχετε λάβει ήδη αυτό το προσχέδιο;

Ζόραν Ζάεφ: «Όχι. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους για να βοηθηθεί η διαδικασία. Γνωρίζουμε, εν τέλει, ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής συμφωνία. Με αυτό υπόψη, περιμένουμε μία επίσκεψη από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τον Νίκο Κοτζιά, ώστε να καθίσει μαζί με τον δικό μας υπουργό Εξωτερικών και να συζητήσουν, με τρόπο που θα βοηθήσει τη διαδικασία».

euronews: Αυτή η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου. Τώρα μαθαίνουμε ότι θα γίνει το Μάρτιο. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Ζόραν Ζάεφ: «Όχι, δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο κύριος Κοτζιάς χρειαζόταν πρακτική εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για το αεροδρόμιο, το καταλαβαίνω αυτό απόλυτα και είναι πολύ φυσικό να το δεχτούμε. Όταν όλα γίνουν με βάση την κυβερνητική απόφαση, πιστεύω ότι θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να έρθει με αεροπλάνο στο Εθνικό Αεροδρόμιο των Σκοπίων».

Στη συνέχεια ο Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τις σχέσεις που αναπτύσσει με την Ρωσία και την Τουρκία. Διαβάστε για τα θέματα αυτά στο Euronews.

Επιστρέφοντας στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το όνομα, να τονίσουμε πως δεν έχει καμία σημασία εάν ολόκληρος ο κόσμος αποκαλεί τη χώρα αυτή «Μακεδονία» και η Ελλάδα όχι. Μόνο όταν η Ελλάδα αποδεχτεί την παράδοση του Ονόματος και της Ιστορίας και της Γλώσσας και της Ταυτότητας και Εθνότητας στους Σκοπιανούς, μόνο τότε θα αποκτήσουν την κυριαρχία επί του όρου Μακεδονία.

Μην πιστεύετε όσους βλακωδώς υποστηρίζουν πως επειδή όλοι έμαθαν να τους αποκαλούν Μακεδονία, θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα.

Δεν έχει σημασία αν όλοι σε λένε βλάκα. Βλάκας θα γίνεις μόνο όταν το παραδεχτείς εσύ.

Η συμφωνία θα πρέπει να έχει ισχύ για όλους. Για όλο τον κόσμο, για την Ελλάδα και τα Σκόπια. Αυτό σημαίνει Erga Omnes. Τα Σύνταγμά τους θα πρέπει να αλλάξει. Ο ΨευτοΜακεδονισμός θα πρέπει να εκλείψει.

Επομένως, αν δεν αποδεχτούν οι Σκοπιανοί όλα όσα απορρέουν από την ονομασία τους, η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να συμβιβαστεί. Αυτοί κινδυνεύουν με διάλυση από τους Αλβανούς. Αυτοί καίγονται για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτοί θα πρέπει να συνέλθουν και να έρθουν στην πραγματικότητα. Ας μάθουν επιτέλους πως ΔΕΝ είναι Μακεδόνες. Μακεδόνες είναι μόνο οι Έλληνες.

Η μόνη περίπτωση να δεχτεί η Ελλάδα τον όρο Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων θα πρέπει να είναι μία, αυτή που εκφράζει την πάσα αλήθεια:
Ψευτομακεδονία και μεταφρασμένο Pseudomacedonia.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου