Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Προβλήματα για τον πρώτο Τουρκικό Πυρηνικό Σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας

Προβλήματα αντιμετωπίζει η κατασκευή του πρώτου Πυρηνικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία, καθώς αποσύρθηκαν οι 2 από τις 3 Τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο.

Για την κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου (Akkuyu) της Τουρκίας, έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής εταιρείας Rosatom που διατηρεί το 51% και της κοινοπραξίας τριών Τουρκικών εταιρειών που διατηρούσαν το 49%.

Οι τρεις Τουρκικές εταιρείες ήταν οι Cengiz, Kolin και Kalyon. Όμως, οι εταιρείες Kolin και Kalyon αποσύρθηκαν από το έργο, καθώς δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στις εμπορικές λεπτομέρειες της εκμετάλλευσης του έργου.

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της εταιρείας Cengiz, η οποία μετέχει στο έργο ως κατασκευαστής, αλλά φέρεται να έχει επίσης αποσυρθεί από την κοινοπραξία. Πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν πως μετά την αποχώρηση των Kolin και Kalyon, προτάθηκε στην Cengiz να εμπλακεί και σε άλλους τομείς του έργου.

Τώρα η Rosatom αναζητεί νέους συνεργάτες και επενδυτές, ενώ ελπίζει πως η κρατική EUAS θα δεχτεί να συνεργαστεί στο έργο, επειδή διαθέτει «τεχνογνωσία» καθώς αποτελεί εταίρο και στο δεύτερο Πυρηνικό Εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατασκευαστεί στην Σινώπη.

Η Rosatom πιστεύει πως θα βρεθούν νέοι επενδυτές μέσα στο 2018, οπότε και αναμένεται να εκδοθούν οι άδειες για την κατασκευή του Πυρηνικού Εργοστασίου.

Η εξέλιξη αυτή ίσως να φέρει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου. Το Πυρηνικό Εργοστάσιο στο Ακούγιου θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το 2025 με ισχύ 4.800 Mega Watt.



Με πληροφορίες από τα TASS, Anadolu και Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου