Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

Άγγελος Συρίγος στον ΣΚΑΪ: Το θέμα των πετρελαίων έχει τελειώσει για το Αιγαίο

Σιγά σιγά αποκαλύπτεται η αλήθεια του ξεπουλήματος του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου πελάγους. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, άφησαν ανεκμετάλλευτα τα πετρέλαια του Αιγαίου, με αποτέλεσμα ο Ελληνικός λαός να χάσει έσοδα δισεκατομμυρίων, που δεν θα είχαν οδηγήσει στην πτώχευση και στα μνημόνια.


Την Τετάρτη 12-2-2024 ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ τι ισχύει και τι συνέβη με τα πετρέλαια του Αιγαίου.

«Η Τουρκία προσπαθεί να περάσει το μήνυμα «μην τοποθετήσετε το καλώδιο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. … Αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή τα πλοία λέγεται στην γλώσσα των ειδικών «επιθεώρηση βυθού». Η επιθεώρηση βυθού γίνεται για να τοποθετηθεί ένα καλώδιο. Στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας η τοποθέτηση καλωδίων είναι μία από τις βασικές ελευθερίες των θαλασσών, δηλαδή, δεν υπόκειται στην έγκριση της μίας ή της άλλης χώρας. Ενημερώνει η κάθε χώρα ότι από εκεί θα περάσει καλώδιο. Όλες οι χώρες μπορούν να βάλουν καλώδια στον βυθό πέραν των χωρικών υδάτων. Απλώς ανακοινώνουν ποια είναι η πορεία του καλωδίου. Μπορεί να το κάνει κάθε χώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτό που κάνει η Τουρκία … πέραν των χωρικών υδάτων, προφανώς επί της υφαλοκρηπίδας, η τοποθέτηση καλωδίων είναι ελευθερία των θαλασσών.
Το 1976, τον Νοέμβριο, η Ελλάδα με την Τουρκία συμφώνησαν όντως με το περίφημο πρακτικό της Βέρνης, να σταματήσουν τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Αυτό, από την Ελλάδα ερμηνεύτηκε «στις περιοχές της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου που διεκδικεί η Τουρκία» που είναι πολύ συγκεκριμένες και από την Τουρκία ερμηνεύτηκε ότι «αφορά σε όλο το Αιγαίο».  
Το 1982, το 1983 και επισήμως το 1987 με επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα δήλωσε ότι το πρακτικό της Βέρνης έχει πάψει να ισχύει, είναι ανενεργό. Αυτό ενοχλεί την Τουρκία και η Τουρκία επανέρχεται ότι το πρακτικό της Βέρνης είναι εν ισχύει. Έχει καταγγελθεί από την δεκαετία του ’80, δεν ισχύει.
Αυτή την στιγμή δεν τίθεται θέμα για τα πετρέλαια του Αιγαίου
Τη δεκαετία του ’70, του ’80, του ’90, το ζητούμενο ήταν τα περίφημα πετρέλαια του Αιγαίου. Δεν τίθεται θέμα για έρευνες για πετρέλαιο. … Κανένας δεν θα κάνει έρευνες στο Αιγαίο για πετρέλαιο, έχει περάσει αυτή η εποχή. Ο πραγματικός πλούτος του Αιγαίου, για τον οποίο έρχονται 33 εκατομμύρια τουρίστες (την προηγούμενη χρονιά) είναι το υπέροχο φυσικό του περιβάλλον, σε Ελλάδα και Μικρασιατικές ακτές της Τουρκίας. … Το θέμα των πετρελαίων έχει τελειώσει για το Αιγαίο. Δεν έχει τελειώσει το θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται σε κάθε Έλληνα είναι μήπως υπάρχουν και άλλες συμφωνίες, μυστικές, που απαγόρευσαν την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου. Διότι εάν ο μόνος λόγος της απώλειας των δισεκατομμυρίων από την μη εκμετάλλευση των πετρελαίων ήταν και είναι η Τουρκία, τότε προφανώς και όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κατηγορηθούν για ενδοτισμό.

Εάν οι κυβερνήσεις φοβούνταν την Τουρκία και τον στρατό της, τότε θα έπρεπε να δημιουργήσουν πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου: επέκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου στα 12 ναυτικά μίλια και οριοθέτηση της ΑΟΖ, ακόμη και μονομερώς. 

Εάν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν αυτές που θα έπρεπε, θα τολμούσε η Τουρκία να πραγματοποιήσει την απειλή πολέμου (casus belli); Σίγουρα όχι.

Τότε, ο Ελληνικός λαός θα μπορούσε να απολαύσει τα οφέλη των εισοδημάτων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, στις συντάξεις, στην υγεία, την παιδεία, στις υποδομές και την ανάπτυξη στα πρότυπα των πραγματικά αναπτυγμένων χωρών.

Αλλά…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου