Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

4 νέες βάσεις – παρατηρητήρια στήνουν οι Τούρκοι στη Συρία

Ο Τουρκικός στρατός ετοιμάζει 4 νέα παρατηρητήρια – βάσεις στην επαρχία της Ιντλίμπ σε μια προσπάθεια να σταματήσει η προέλαση του Συριακού στρατού που κυνηγά τους τρομοκράτες που οπισθοχωρούν.

Αυτό μεταδίδει το Ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το Σαουδαραβικό δίκτυο Al Ekhbariya.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Συριακός στρατός έλαβε θέσεις γύρω από την στρατηγικής σημασίας πόλη Saraqib, που βρίσκεται εκεί που ενώνονται οι αυτοκινητόδρομοι Δαμασκού - Χαλεπίου και Χαλεπίου - Λατάκιας. Εχθές Τετάρτη, οι αντάρτες εγκατέλειψαν την πόλη και έφυγαν προς τα βόρεια της Ιντλίμπ.

Σε ανακοίνωση του Συριακού στρατού αναφέρεται ότι οι Τουρκικές δυνάμεις έλαβαν θέσεις στη γραμμή μεταξύ των πόλεων Binnish, Ma’aret Masrin και Taftanaz.

Η Δαμασκός θεωρεί πως οι Τουρκικές ενέργειες αποτελούν «προσπάθεια να παρεμποδιστεί ο Συριακός στρατός από την ολοκλήρωση της καταστροφής του τρομοκρατικού δικτύου της Nusra στην επαρχία της Ιντλίμπ».

Ο Συριακός στρατός υποστηρίζει ότι η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σήμερα Πέμπτη, η αεροπορία της Συρίας βομβάρδισε την πρώην αεροπορική βάση στο Taftanaz (ανατολικά της Ιντλίμπ), όπου οι Τουρκικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μια νέα βάση. Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για το θέμα, ούτε από την Συρία, ούτε από την Τουρκία.

Η επαρχία της Ιντλίμπ είναι η μόνη περιοχή της Συρίας που δεν έχει ελευθερωθεί από τον στρατό της χώρας. Το 2017 αποφασίστηκε να μετατραπεί σε ζώνη αποκλιμάκωσης. Εκεί μεταφέρθηκαν οι αντάρτες από τις άλλες περιοχές της Συρίας που αρνήθηκαν να παραδοθούν. Στην επαρχία τις Ιντλίμπ υπάρχουν ήδη 12 Τουρκικά παρατηρητήρια – βάσεις. Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δικαιολόγησε την αποστολή στρατιωτικών οχημάτων στην περιοχή, επικαλούμενος την ανάγκη ενίσχυσης των Τουρκικών παρατηρητηρίων – βάσεων.

Σήμερα, οι τζιχαντιστές – τρομοκράτες, με τη βοήθεια του Τουρκικού πυροβολικού, προχώρησαν σε βίαιες επιθέσεις στην πόλη Al-Nayrab, που πρόσφατα απελευθερώθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η Al-Nayrab βρίσκεται ανατολικά της Ιντλίμπ, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου