Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Σύμβουλος εξ’ απορρήτων Ερντογάν: Η συνθήκη της Λωζάννης έχει λήξει

Ο σύμβουλος εξ’ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου θεωρεί πως η συνθήκης της Λωζάννης έχει λήξει και τώρα πλέον η Τουρκία μπορεί να αρπάξει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου και του βορείου Ιράκ.

Ο Maksut Serim, σύμβουλος εξ’ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, είπε σε τηλεφωνική συνομιλία με φίλο του πως αυτή είναι η χρονιά που η συνθήκη της Λωζάννης λήγει. Η συνομιλία είχε υποκλαπεί στις 5 Ιουνίου του 2013 από τις Αρχές που ερευνούσαν υπόθεση απάτης μεταξύ του Serim και της οικογένειας Ερντογάν και δημοσιεύεται από το Nordic Monitor.
 

Ο Maksut Serim ισχυρίζεται πως η Τουρκία είναι σε θέση να αρπάξει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στο βόρειο Ιράκ, αλλά και τη Μεσόγειο.

Ο Maksut Serim μιλούσε στον επί δεκαετίες στενό φίλο του Ερντογάν, Ahmet Ergun και μέλος του Γενικού Συμβουλίου Τουρκικής Νεολαίας και Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών. Στον οργανισμό αυτό ο γιος του Ερντογάν, ο Μπιλάλ, είναι σημαντικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Το κατηγορητήριο για τον Ergun περιλάμβανε την κατηγορία λειτουργίας οργανωμένου εγκληματικού συνδικάτου σε συνεργασία με τον Μπιλάλ Ερντογάν και κυβερνητικούς αξιωματούχους, που προχωρούσε σε παράνομες δραστηριότητες. Ο Ergun είχε δικαστεί από το 2001 με παρόμοιες κατηγορίες εγκληματικών δραστηριοτήτων, που έφταναν ως το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Ο κλειστός κύκλος του Ερντογάν πίστευε πως η Συνθήκη της Λωζάννης δεν ήταν πλέον σε ισχύ και παρείχε αλυτρωτικές και νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες.

Πράγματι, 3 χρόνια αργότερα ο Πρόεδρος Ερντογάν άρχισε να αμφισβητεί συνεχώς και δημοσίως τη Συνθήκη της Λωζάννης, δημιουργώντας διπλωματική ένταση με την Ελλάδα.

Σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν στην πραγματικότητα μια ήττα για την Τουρκία, επειδή παραχώρησε νησιά στην Ελλάδα.

«Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε νησιά στην Ελλάδα που βρίσκονται σε απόσταση κραυγής. Είναι νίκη αυτή; Προσπάθησαν να μας ξεγελάσουν πως η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν νίκη. Αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) δεν έπραξαν σωστά με τη Συνθήκη. Τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες» είχε πει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Maksut Serim είχε δημιουργήσει το 2016, το ίδρυμα Οθωμανοί Γιοι Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Φιλανθρωπίας, για προβολή και προώθηση του νέο-οθωμανικού οράματος.

Ο Maksut Serim ήταν για χρόνια επικεφαλής επιτροπής διαχείρισης μυστικών κονδυλίων που προέρχονταν από το γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Οι λεπτομέρειες της διαχείρισης των κονδυλίων παραμένουν μυστικές και μόνο ελάχιστα μέλη της επιτροπής είχαν την άδεια διαχείρισής τους.

Η σχέση του Serim με τον Erdogan χρονολογείται από τη δεκαετία του ’90 όταν αυτός ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Τότε ο Serim ήταν διευθυντής κρατικού οργανισμού δανεισμού. Ο Ερντογάν είχε 30 λογαριασμούς του Δήμου στον οργανισμό του Serim.  Ο Maksut Serim απομακρύνθηκε από τη θέση του το 1997 όταν αποδείχθηκε πως είχε καταθέσει πλαστό πτυχίο για να πάρει τη θέση.

 Όταν ο Ερντογάν κατέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2012, έφερε τον Maksut Serim στη κυβέρνηση τοποθετώντας τον επικεφαλής του Πρωθυπουργικού ειδικού ταμείου με διακριτική ευχέρεια.

Το ειδικό αυτό ταμείο αύξησε δραματικά τα κονδύλια του επί κυβερνήσεως Ερντογάν. Τους πρώτους 10 μήνες του 2019, διαχειρίστηκε 1,8 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ το 2003 μόλις 103 εκατομμύρια λίρες.

Το όνομα του Maksut Serim εμφανίστηκε σε δικαστικές υποθέσεις το 2013, που αφορούσαν κονδύλια της κρατικής εταιρείας Turksat, της οποίας ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου