Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Καναδοί επιστήμονες: κάτι μας στέλνει επαναλαμβανόμενα σήματα ακριβείας!

Προβληματισμός επικρατεί σε διεθνή ομάδα αστρονόμων για τον εντοπισμό ραδιοσημάτων που εκπέμπονται με περιοδικότητα ακριβείας, ενώ εντοπίστηκε και το σημείο εκπομπής.

Η μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής Καναδούς, ανακάλυψε την εκπομπή μυστηριωδών ραδιοσημάτων από έναν γαλαξία που βρίσκεται σε ένα γαλαξία σε απόσταση 500 εκατομμυρίων ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι γρήγορες εκπομπές ραδιοσημάτων έχουν κύκλους 16,35 ημερών, συμπεριλαμβανομένων 1 ή 2 εκπομπών ανά ώρα για μια περίοδο 4 ημερών και στη συνέχεια επικρατεί ησυχία 12 ημερών πριν ξεκινήσουν ξανά οι εκπομπές, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Sputnik.

Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική, καθώς από τα περισσότερα από 150 ραδιοσήματα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια, μόλις 10 από αυτά έχουν επαναληφθεί και κανένα με την σταθερότητα του συγκεκριμένου. Επίσης, για περίπου 5 σήματα έχει βρεθεί ο γαλαξίας από τον οποίο προέρχονται.

Το μυστηριώδες σήμα έχει γίνει γνωστό ως FRB 180916.J0158+65 και πρωτοανιχνεύτηκε το 2017. Από τότε έχει επαναληφθεί η εκπομπή του περίπου 600 φορές, αλλά η έντασή του είναι χαμηλότερη από την πρώτη φορά.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 28 εκπομπές που καταγράφηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Οκτωβρίου 2019 και επιβεβαίωσαν τη συχνότητα, που είναι η πρώτη επαναλαμβανόμενη που έχει καταγραφεί.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ίσως να πρόκειται για ένα ουράνιο σώμα που γυρίζει γύρω από κάποιον ήλιο και στέλνει ραδιοσήματα μόνο από συγκεκριμένες περιόδους της τροχιάς του. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι το σήμα ενός διπλού αστρικού συστήματος που αποτελείται από ένα τεράστιο αστέρα και από ένα υπέρ-πυκνό υψηλά μαγνητικό αστέρα νετρονίων. Ίσως όμως να πρόκειται για ένα μοναχικό ουράνιο σώμα που περιστρέφεται, όπως ένας υψηλά μαγνητικός αστέρας νετρονίων.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν το αναφέρουν, δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για κάποια εξωγήινη μορφή ζωής που προσπαθεί να επικοινωνήσει με άλλες μορφές στον γαλαξία.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρατηρούν το φαινόμενο ελπίζοντας να ανακαλύψουν την πηγή του.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου