Απευθυνόμενη στην Ιταλική Γερουσία, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni προειδοποίησε σήμερα τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει πνίγοντας τον εαυτό της σε υπερβολικούς κανονισμούς και ότι μόνο με την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων μπορεί η ΕΕ να προστατεύσει τους πολίτες της και τη δική της σταθερότητα.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός περιέγραψε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής της για την οικονομική ανταγωνιστικότητα, τη μετανάστευση, τη διεθνή ασφάλεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αν η Ευρώπη πιστεύει ότι μπορεί να επιβιώσει σ’ αυτή τη φάση συνεχίζοντας να υπερρυθμίζει τα πάντα αντί να απελευθερώνει τις πολλές ενέργειες που έχει, απλώς δεν θα επιβιώσει» προειδοποίησε, μιλώντας λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνησή της θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να αποτρέψει την ασφυξία της ΕΕ από τους δικούς της κανόνες».
Η Μελόνι τόνισε τη σημασία της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, την οποία όρισε ως την ικανότητα των εθνικών κρατών να «προσφέρουν επαρκείς και ολοένα και καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες». Γενικότερα, υποστήριξε ότι η οικονομική δύναμη είναι απαραίτητη για τη γεωπολιτική επιρροή, θέτοντας μιας ερώτησ: «Μια Ευρώπη ερημωμένη από βιομηχανική άποψη και που υστερεί στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, πώς υποτίθεται ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα σοβαρά;»
Όσον αφορά την εμπορική πολιτική, ο Τζόρτζια Μελόνι προειδοποίησε ενάντια στους υπερβολικούς δασμούς, σημειώνοντας ότι ενώ οι δασμοί σε αγαθά εκτός ΕΕ «μπορούν θεωρητικά να ευνοήσουν την εγχώρια παραγωγή, σε ένα εξαιρετικά διασυνδεδεμένο πλαίσιο όπως αυτό της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής οικονομίας, η εικόνα γίνεται περίπλοκη». Μίλησε κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλει να επιβάλει αντίποινα εμπορικά μέτρα προς αυτά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει έναν «φαύλο κύκλο στον οποίο όλοι θα χάσουν».
Η Μελόνι αναφέρθηκε επίσης στη μετανάστευση, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής της να μειώσει τις παράνομες αφίξεις και τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων. «Η μείωση των αναχωρήσεων (σ.σ. από Αφρική και Ασία) και η συντριβή των κυκλωμάτων των διακινητών είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ιταλία και την Ευρώπη».
Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για δημιουργία κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών, εξετάζεται πλέον ως μία λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Όσον αφορά την ασφάλεια, ζήτησε ευρύτερη προσέγγιση στην Ευρωπαϊκή άμυνα, δηλώνοντας: «Χρειάζεται να ασχοληθούμε με πολλά περισσότερα πράγματα από την απλή ενίσχυση των οπλοστασίων. Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα των συνόρων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Χωρίς άμυνα δεν υπάρχει ασφάλεια και χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία».
Η Μελόνι επέκρινε την προτεινόμενη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ReArm Europe, το σχέδιο των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με στόχο την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής αμυντικής δυνατότητας. Βρήκε το όνομα της πρωτοβουλίας παραπλανητικό, υποστηρίζοντας ότι «δεν σημαίνει επιπόλαια αγορά όπλων, πρώτα απ' όλα, γιατί δεν είναι θέμα αγοράς τους από ξένες χώρες, αλλά περισσότερο παραγωγής τους».
Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μελόνι επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη της Ιταλίας στο Κίεβο, δηλώνοντας: «Η κατηγορηματική και ολοκληρωτική καταδίκη της βάναυσης επίθεσης κατά της Ουκρανίας και η υποστήριξη στον Ουκρανικό λαό δεν αμφισβητήθηκε ποτέ».
Μακάρι η υποστήριξη της Ιταλίας προς την Κύπρο να ήταν το ίδιο κατηγορηματική.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είπε ότι η τρέχουσα περιχαράκωση στρατιωτικών θέσεων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ειρηνευτικές συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι: «Είναι το επιχειρησιακό αδιέξοδο που σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και νομίζω ότι θα πρέπει με υπερηφάνεια να διεκδικήσουμε συμπαγή και αποφασιστική υποστήριξη στον Ουκρανικό λαό». Χαιρέτισε επίσης τις διπλωματικές προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώξει μια λύση στη σύγκρουση.
Αναφορικά με τους φόβους Βρετανίας και Γαλλίας για την αποχή των ΗΠΑ από την στρατιωτική υποστήριξη και τις προσπάθειες προετοιμασίας μιας Ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, παρά την κατηγορηματική άρνηση της Μόσχας για εμπλοκή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, η Μελόνι εξέφρασε επιφυλάξεις για το σχέδιο και απέκλεισε οποιαδήποτε συμμετοχή της Ιταλίας. «Η ανάπτυξη Ιταλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν ήταν ποτέ στην ημερήσια διάταξη, όπως πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη Ευρωπαϊκών στρατευμάτων που προτείνεται από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ περίπλοκη, επικίνδυνη και αναποτελεσματική επιλογή» είπε.
Όσον αφορά τις ευρύτερες διατλαντικές σχέσεις, η Μελόνι απέρριψε την ιδέα ότι η Ιταλία θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, επικρίνοντας όσους προωθούν αυτήν την ιδέα: «Όσοι επαναλαμβάνουν με εμμονή ότι η Ιταλία πρέπει να επιλέξει μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, το κάνουν για λόγους εσωτερικής διαμάχης ή επειδή δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Αμερικανική προεκλογική εκστρατεία έχει τελειώσει».
Τέλος, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ιταλία θα αποβεί εις βάρος των κοινωνικών υπηρεσιών, αποκαλώντας το επιχείρημα «μεγάλη απλοποίηση». Αντίθετα, κατηγόρησε την κακοδιαχείριση του παρελθόντος για τα οικονομικά προβλήματα: «Όσοι υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό ξέρουν ότι εξαπατούν τους πολίτες επειδή δεν υπάρχουν πλέον πόροι για την υγεία, τα σχολεία ή την πρόνοια, όχι επειδή ξοδεύουμε χρήματα για την άμυνα, αλλά επειδή εκατοντάδες δισεκατομμύρια έχουν σπαταληθεί σε ανεπαρκή μέτρα».
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Με πληροφορίες από το Χ της Τζόρτζια Μελόνι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου