Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε σε ιδιωτικό γεύμα τον περασμένο Φεβρουάριο με τους ηγέτες της ΕΕ τους προέτρεψε να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους με την Τουρκία και να εμβαθύνουν τις αμυντικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Η πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη και η ανάγκη των Ευρωπαϊκών χωρών να στηριχθούν για την άμυνα των χωρών τους στις δικές τους δυνάμεις, ήταν ο λόγος αυτής της προτροπής του Μαρκ Ρούτε.
Οι Βρυξέλλες διερευνούν τρόπους για να εμβαθύνουν τη συνεργασία με την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες εκτός της ΕΕ, ως μέρος μιας τεράστιας προσπάθειας αύξησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων.
Παρά το γεγονός ότι από το 1974 η Τουρκία κατέχει παράνομα το 37% της Κύπρου, χώρας μέλους της ΕΕ και απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες, οι Ευρωπαίοι κόπτονται για την Ουκρανία, που δεν είναι μέλος ούτε της ΕΕ, αλλά ούτε και του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα αδιαφορούν για την Κύπρο και την Ελλάδα και τους ζητούν να άρουν τις επιφυλάξεις τους επιτρέποντας την συμπερίληψη της Τουρκίας στον ευρύτερο αμυντικό μηχανισμό της ΕΕ.
Πρόκειται για μια επιεικώς απαράδεκτη πρόταση, που ζητάει από τα θύματα (Κύπρο και Ελλάδα) να παραβλέψουν το ζήτημα της κατοχής εδάφους Ευρωπαϊκής χώρας και των απειλών προς άλλη από την Τουρκία και να εμβαθύνουν τις αμυντικές τους σχέσεις, προς ικανοποίηση των αδιάφορων χαρτογιακάδων των Βρυξελλών.
Τον Φεβρουάριο, σε ιδιωτικό γεύμα ο Μαρκ Ρούτε τόνισε τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας με την Τουρκία και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να συνεργαστούν με την Άγκυρα, σύμφωνα με τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τη συζήτηση, αναφέρουν οι Financial Times.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο ότι «η συμμετοχή συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές βιομηχανικές προσπάθειες της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης».
«Τα πράγματα αλλάζουν. Σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα πρέπει να αποφασίσετε ποιον θα θέλατε στην ομάδα σας, ανεξάρτητα από τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχετε. Αλλά και η Τουρκία θα πρέπει επίσης να δώσει τέλος στην αμφίθυμη στάση της απέναντι στη Ρωσία» είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία όπως επέβαλαν όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και συνεχίζει να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις μαζί της αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.
Έλληνας διπλωμάτης δήλωσε στους Financial Times ότι η Αθήνα παραμένει «περισσότερο επιφυλακτική παρά δογματική» σχετικά με την αυξημένη αμυντική συνεργασία με την Άγκυρα. «Η Τουρκία θα πρέπει να είναι εποικοδομητική στην αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με τα κράτη-μέλη» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Εκτός από την επείγουσα αύξηση των αμυντικών δαπανών, για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ορισμένες χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν έναν «συνασπισμό των πρόθυμων» όπως προτρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, καθώς διαθέτει σημαντική αμυντική βιομηχανία που μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες της ΕΕ. Ωστόσο, συνεχίζεται η διαφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τις αμυντικές εταιρείες τρίτων χωρών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση των βασικότερων στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρώπης στο Λονδίνο, για να συζητήσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και τα ευρύτερα αμυντικά ζητήματα, δήλωσε έτοιμος να αποτελέσει η χώρα του μέρος της κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας.
Στην Ελλάδα ξεκίνησε ήδη η προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης μέσω άρθρου στην Καθημερινή, όπου υποστηρίζεται η συμμετοχή της Τουρκίας στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης:
«Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να επενδύσει στην πολυδιάστατη χειραφέτηση της Ευρώπης και να είναι παρούσα στον πυρήνα της λήψης αποφάσεων που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα. Να διεκδικήσει το αυτονόητο, που είναι η με όρους συμπερίληψη της Τουρκίας στους νέους σχεδιασμούς, οι οποίοι φαίνεται πως θα δημιουργήσουν έναν ενδιάμεσο προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μηχανισμό, ώστε να έχουν την ευκαιρία γρήγορης λήψης αποφάσεων χωρίς βέτο, εξ ου και ο όρος «συμμαχία των προθύμων».
Ακόμη όμως και σε αυτό το υπό διαμόρφωση σχήμα, θα πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις συμμετοχής, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε Ελλάδα και Κύπρο να συνδέσουν μέρος της ατζέντας τους με αυτές.
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αλλά πρέπει να αξιοποιήσουμε την έντονη επιθυμία εμπλοκής τόσο εκ μέρους της όσο και ορισμένων Ευρωπαίων. Έχει φροντίσει, άλλωστε, να προσαρμόσει την αμυντική βιομηχανία στα μέτρα της συνεργασίας και σύμπραξης με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.
Το υπό διαμόρφωση σύστημα ασφαλείας θα διαιρεθεί εκ των πραγμάτων σε περιφερειακά υποσυστήματα. Στο σκέλος της ειρήνης, η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα των εμπεδωμένων σχέσεων με Ισραήλ, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, μέσω των οποίων και αφού διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων περιφερειακών δρώντων, μπορεί σταδιακά να δημιουργηθούν τοπικοί μηχανισμοί επίλυσης των διαφορών. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλέκονται σε αυτές και η Ε.Ε. δεν έχει το αναγκαίο εκτόπισμα, οπότε οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία έχει την ιδιοκτησία των τοπικών δυνάμεων και μάλιστα προσανατολισμένων πρωτίστως στη Δύση, λογικά θα γίνει ευμενώς δεκτή.
Η προστασία των μειονοτήτων με έμφαση στις χριστιανικές, είναι μία πρόταση που ενδιαφέρει τον Τραμπ και κυρίως το ακροατήριό του. Η προστασία ευαίσθητων υποδομών και δικτύων, αλλά και των θαλάσσιων μεταφορών, που βάλλονται από τρίτες δυνάμεις στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου, επίσης δίνει προστιθέμενη αξία σε όποιον συμμετέχει ενεργά.
Στο επιχειρηματικό πεδίο, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς ως πύλη μεταφοράς και διάθεσης διαφόρων μορφών ενέργειας, τουλάχιστον για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και να καταστεί κόμβος δικτύωσης, μεταφορών, logistics και data, σε μια φιλόδοξη εκδοχή ακόμη και μερικής παράκαμψης των Στενών, στην προσπάθεια αναδιάταξης των αλυσίδων τροφοδοσίας».
Θα μας επιτρέψει ο αξιότιμος κ. Φίλης να διαφωνήσουμε πλήρως μαζί του. Δεν μπορεί να γίνει καμία Ευρωπαϊκή συνεργασία με την Τουρκία, προτού λυθεί με δίκαιο τρόπο το Κυπριακό και προτού οριοθετηθεί η Ελληνική ΑΟΖ. Εάν δεν πιεστεί τώρα η Τουρκία, πότε θα πιεστεί για να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο; Όταν θα γίνει πλήρες μέλος και της ΕΕ; Υπάρχουν όρια στην υποχωρητικότητα. Μπορεί η Τουρκία να διατυμπανίζει ότι έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο στρατό και την κορυφαία Πολεμική Αεροπορία στην Ευρώπη. Ας παίξουμε σωστά όλα τα χαρτιά μας και ας μην φοβόμαστε ακόμη και να μπλοφάρουμε.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου