Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ποια είναι τα νησάκια της επαρχίας Αϊδινίου που επικαλούνται οι Τούρκοι;

Η νέα πρόκληση των Τούρκων διά του Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγείρει πολλά ερωτηματικά και θέτει την Ελλάδα σε συναγερμό.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε:
«Υπήρξε προσπάθεια να φυτευτεί μια Ελληνική σημαία σε ένα ακατοίκητο πετρώδες νησάκι απέναντι από το Αϊδίνιο (Didim). Οι ομάδες της ακτοφυλακής μας έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο και αφαίρεσαν τη σημαία. Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να παραμείνει εντός των ορίων των σχέσεων καλής γειτονίας και να αποφύγει προβοκάτσιες που θα ενέτειναν την ένταση. Κανένας δεν θα πρέπει να πιστεύει πως θα συναινέσουμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε κάθε de facto παρέμβαση».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε την Ελλάδα να αποφεύγει κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε δε, πως στον Πάνο Καμμένο αρέσει ο «λαϊκισμός» και προέρχεται από την άκρα δεξιά.
 

«Η κακή του συμπεριφορά (η δυστροπία του) δεν θα πρέπει να φτάσει σε σημείο που να καταστρέψει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στον Πάνο Καμμένο.

«Η άλλη πλευρά θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες κινήσεις. Δεν πρέπει να κάνουν βήματα που θα εντείνουν την ένταση και θα οδηγήσουν σε κρίση στο Αιγαίο χωρίς λόγο. Όταν το κάνουν, υπάρχει απάντηση. Ο λαϊκισμός δεν ωφελεί την Ελλάδα. Ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εστιάσουμε σε πιο θετική ατζέντα» πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, η δήλωσεις αυτές σχετίζονται με το ότι Ελληνόπουλα τοποθέτησαν Ελληνικές σημαίες σε νησάκια κοντά στο Αϊδίνιο (Didim) της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

Από Ελληνικής πλευράς, υπάρχει πλήρης διάψευση πως Τούρκοι ανέβηκαν σε Ελληνικό έδαφος και κατέβασαν την Ελληνική σημαία.

Προσοχή

Στις δηλώσεις των Τούρκων επισήμων, δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα των νησιών της Τουρκικής επαρχίας του Αϊδινίου, από όπου κατέβηκε η Ελληνική σημαία.
Όλες οι αναφορές από την Ελλάδα κάνουν λόγο για τα νησάκια Ανθρωποφάγοι, που βρίσκονται δίπλα στους Φούρνους και σε τεράστια απόσταση από το Αϊδίνιο της Τουρκίας.
Μήπως τοποθετήθηκαν Ελληνικές σημαίες σε Τουρκικά νησάκια κοντά στο Αϊδίνιο; (δείτε στον χάρτη). Το σενάριο μοιάζει απίθανο.
Μήπως η όλη ιστορία αποτελεί προβοκάτσια και ανάγεται στην προσπάθεια αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και της δημιουργίας γκρίζων ζωνών;

Η Τουρκία θέλει να σύρει την Ελλάδα σε διεθνή διαιτησία για τις «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου. Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία μόνο κερδισμένη θα βγει, καθώς αυτός που διεκδικεί, πάντα κάτι παίρνει.

Αντίθετα, το δόγμα της Ελλάδας «δεν διεκδικούμε τίποτα» κάνει κακό στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να διεκδικεί, οτιδήποτε, ώστε ΑΝ αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να μην βρίσκεται συνεχώς αμυνόμενη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε: όποιος δεν διεκδικεί, χάνει κι αυτά που έχει.



Με πληροφορίες από τα Anadolu και Hurriyet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου