Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Peter Schiff: «Βαδίζουμε προς νέα τεράστια οικονομική κρίση»

Ο επενδυτής Peter Schiff προειδοποιεί για μια νέα τεράστια επερχόμενη οικονομική κρίση, κατηγορώντας την Αμερικανική Fed πως κάνει πως δεν βλέπει το τι έρχεται.

Με τον Dow Jones να σημειώνει πτώση για τέταρτη συνεχή Παρασκευή, ο Peter Schiff υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα από την τελευταία οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, ενώ οι καμπύλες των αποδόσεων πλέον υποχωρούν, κάτι που αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για την αγορά ομολόγων.

«Το ομόλογο των 30 ετών βρίσκεται στο 3,15%. Πρακτικά βρίσκεται κάτω από τις 20 μονάδες βάσης. 19 μονάδες είναι ό,τι παίρνεις για 20 επιπρόσθετα χρόνια τοκισμού ρισκάροντας με τον πληθωρισμό. Σκεφθείτε πόσο τρελό είναι αυτό. Οι αποδόσεις των τόκων για 10 χρόνια είναι μόλις κάτω από 3%. Αλλά γιατί να πιστεύει κανείς πως το 3% θα παραμείνει;» λέει ο Peter Schiff.

Ο επενδυτής υποστηρίζει ότι τα χαμηλά ποσοστά επιτοκίων στις μέσες αποδόσεις των ομολόγων, προσομοιάζουν αυτά της εποχής πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραμένουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν πρόκειται να παραμείνουν χαμηλά για πάντα, σύμφωνα με τον Schiff.

«Είναι σαφές ότι η αγορά υποθέτει ότι τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν μόλις λίγο πάνω από το 3% για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια. Θέλω να πω, αυτό είναι τρελό. Γιατί να το σκεφτεί κάποιος;» διερωτάται ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον Schiff, τα τρέχοντα επιτόκια που κυμαίνονται γύρω στο 3% μπορούν εύκολα να ανέβουν στο 4% ή στο 5%.

«Εάν η Fed συνεχίσει σ’ αυτό το δρόμο, ή τουλάχιστον την ίδια ρητορική, τα επιτόκια θα μπορούσαν να φύγουν από το 3% άμεσα» υποστηρίζει ο Schiff.

Ο επενδυτής κατηγορεί τη Fed επειδή δεν βλέπει τα σημάδια της επικείμενης κρίσης, λέγοντας ότι η Fed ήταν ομοίως τυφλή πριν από την κρίση του 2008.

«Η Fed έχει αποδείξει πως όταν πρόκειται για προειδοποιητικά σημάδια τα οποία βλέπει εκ των προτέρων, κάνει σαν τον Mr Magoo (σ.σ. χαρακτήρας καρτούν, σχεδόν τυφλός). Δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει. Και μάλιστα, όπως και ο Mr Magoo, δημιουργούν κάθε είδους χάος γύρω τους καθώς κινούνται τυφλά μέσα από την οικονομία χωρίς να έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει, ενώ γίνεται σφαγή» δήλωσε ο Peter Schiff, προειδοποιώντας πως η τεράστια οικονομική κρίση έρχεται.

Ο Peter Schiff προτρέπει να ελεγχθούν τα ελλείμματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει με δημοσιονομικά ελλείμματα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα. Αυτό υποτίθεται γίνεται έχοντας οικονομική ανάπτυξη. Τι θα συμβεί όμως αν υπάρξει ύφεση; Η αύξηση των επιτοκίων απλώς συνθέτει το πρόβλημα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφέρει συνεχώς υψηλότερα επιτόκια και αυτό θα αυξάνει περαιτέρω το έλλειμμα.

Ο Peter Schiff πιστεύει πως μόνο ο χρυσός αποτελεί ασφάλεια για τους επενδυτές, αλλά η τιμή του δεν αυξάνεται. Άρα, τι θα γίνει με τα επιτόκια; Βρισκόμαστε άραγε λίγο πριν από μια νέα μεγάλη οικονομική κρίση;




Με πληροφορίες από τα Russia Today και Seeking Alpha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου