Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ευρωπαϊκή (δήθεν) Ένωση: 2 μέτρα και 2 σταθμά (ξανά)

Η Ευρωπαϊκή (δήθεν) Ένωση απέδειξε και πάλι πως μόνο ένωση δεν είναι, καθώς όταν τα συμφέροντα των ισχυρών δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των αδύναμων, υπάρχει άρνηση για κοινή πολιτική.

Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν σήμερα τη μεγάλη ανησυχία τους για την Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση (εισβολή) στη βόρεια Συρία, όμως αναγνώρισαν την αδυναμία τους να καταλήξουν σε κοινές ενέργειες ώστε να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 

«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος στην επιχείρηση», δήλωσε ο επικεφαλής της Ισπανικής διπλωματίας Josep Borρell πριν τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Ιταλία, ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Τουρκίας, ζήτησε εχθές, Κυριακή, να επιβληθεί «ευρωπαϊκό εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων» στην Τουρκία.

«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», παραδέχθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει προκριθεί για τη θέση του ύπατου αντιπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία» και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους, πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Ο Josep Borrell που επιθυμεί να τεθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, κατά την συνέντευξή του για την θέση αυτή, δεν ανέφερε ούτε λέξη για την Τουρκία και την επιθετική στάση της στην ΑΟΖ της Κύπρου που είναι μέλλος της ΕΕ και δεν ανέφερε ούτε λέξη για την Τουρκία που απειλεί την ΕΕ με 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες / μετανάστες. Θεωρεί όμως πως είναι αδύνατο να συμφωνήσουν τα μέλη της ΕΕ για εμπάργκο κατά της Τουρκίας...

Όμως ο Josep Borrell αναφέρθηκε πολλές φορές στην Ουκρανία. Μια Ουκρανία που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής (δήθεν) Ένωσης και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η διγλωσσία και η ανικανότητα των μεγαλοστελεχών της ΕΕ είναι πλέον εξοργιστική. Υπερασπίζονται απροκάλυπτα τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων – ισχυρών χωρών και αδιαφορούν για τις λεγόμενες μικρές.

Η ΕΕ ανάγκασε την Ελλάδα να σταματήσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία, εξαιτίας της κρίσης με την Ρωσία. Η ΕΕ δεν ανέφερε και δεν αναγνώρισε πριν 5 χρόνια «συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά»  σε σχέση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα ζημιώθηκε μερικά δισεκατομμύρια από το εμπάργκο γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία, αλλά ποιος Ευρωπαίος νοιάστηκε;

Στην περίπτωση όμως των πωλήσεων όπλων προς την Τουρκία, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικής επιβολής εμπάργκο σε όλα τα μέλη της (δήθεν) Ένωσης…

«Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία», διαβεβαίωσε ο Μπορέλ. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο θα απομακρυνθεί η Ισπανική συστοιχία πυραύλων Patriot από τα Άδανα της Τουρκίας, που οποία έχει αναπτυχθεί υπό το ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, η Γαλλία θα ζητήσει σήμερα την ταχεία σύγκληση του μηχανισμού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διατυπωθεί μια κοινή θέση της Ένωσης, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Το Παρίσι θέλει επίσης να συγκληθεί η σύνοδος του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Βρισκόμαστε σε μια απίστευτη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μπορεί να τιμωρηθεί από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων. Όμως, «τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία; Θα γίνει επίκληση του άρθρου 5;», αναρωτήθηκε. Επίθεση εναντίον χώρας μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών, σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.

Αναρωτήθηκε όμως ο «περιορισμένης ευθύνης» Ζαν Άσελμπορν, τον λόγο που ίσως δεχτεί επίθεση η ΝΑΤΟϊκή Τουρκία από την Συρία; Μήπως η Συρία υπερασπιζόμενη την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς η ΝΑΤΟϊκή Τουρκία εισέβαλε στην επικράτειά της, θα αμύνεται στην Τουρκική εισβολή; Επομένως δεν θα συντρέχει κανένας λόγος ενεργοποίησης του Άρθρου 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία δεν αμύνεται, αλλά επιτίθεται. Με τη λογική του Ζαν Άσελμπορν, κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ξεκινήσει μια επιθετική επιχείρηση – εισβολή σε άλλη χώρα και να απαιτήσει να την βοηθήσουν οι υπόλοιπες χώρες όταν θα τα έβρισκε σκούρα…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου