Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Η Αίγυπτος αυξάνει την πίεση στην Τουρκία και την αλληλεγγύη στους Κούρδους

Στην έκτακτη σύνοδο τους Αραβικού Συνδέσμου που ζήτησε η Αίγυπτος, έθεσε το θέμα της Τουρκικής εισβολής στη Συρία. Το ίδιο έκανε και σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η Αίγυπτος ενέτεινε την πολιτική και διπλωματική στήριξή της στους Κούρδους της Συρίας εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής στις Κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρία, αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Arab Weekly.

«Η αντίσταση στην Τουρκική επιθετικότητα είναι νόμιμο δικαίωμα» δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με αντιπροσωπεία του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, του πολιτικού βραχίονα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στις 12 Οκτωβρίου στο Κάιρο.

Η συνάντηση έγινε λίγο πριν από την έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, κατά την οποία οι αραβικές χώρες προχώρησαν στην επίσημη καταδίκη της Τουρκικής επιχείρησης στη Συρία.

Οι αραβικές χώρες, εκτός από το Κατάρ που αποτελεί πιστό σύμμαχο της Τουρκίας, τη Σομαλία και την κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης των αδελφών μουσουλμάνων που στηρίζεται από την Τουρκία, αποφάσισαν να αυξήσουν την πίεση στην Τουρκία, περιορίζοντας την οικονομική συνεργασία, μποϊκοτάροντας την Τουρκία ως τουριστικό προορισμό και υποβαθμίζοντας τη διπλωματική εκπροσώπηση.

Οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου δεν είναι καλές από τότε που Αιγύπτιος Πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι ανέτρεψε την κυβέρνηση των αδελφών μουσουλμάνων, που υποστηριζόταν από την Τουρκία. Η ανατραπείσα κυβέρνηση βρήκε καταφύγιο στην Τουρκία, από όπου εξαπολύει τα πυρά της κατά της σημερινής Αιγυπτιακής κυβέρνησης. Μάλιστα, μέσω Κωνσταντινούπολης, γίνονται προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου, ακόμη και μέσω της Λιβύης.

Η Τουρκία δρα ως παράγοντας αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο όπου διεξάγει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και δημιουργώντας ναυτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση με την Ευρώπη.
 

Η Αίγυπτος επιθυμεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. «Η Αίγυπτος είναι εντελώς αντίθετη με τις περιφερειακές δυνάμεις να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα στη Συρία σε μια εποχή που το αραβικό κράτος πάσχει από πολλές αδυναμίες» δήλωσε ο Mohamed Abdel Qadir, ειδικός Τουρκικών υποθέσεων στο Κέντρο Αιγυπτιακών Στρατηγικών Μελετών Ahram.

«Η Τουρκική κατοχή τμήματος της Συρίας απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και επιδιώκει να αλλάξει τη δημογραφική πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν έχει ως κύριο στόχο να εκδιώξει τους Κούρδους από τη βόρεια Συρία και να τους αντικαταστήσει με Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία. Αυτό όμως δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό από τους Κούρδους, οι οποίοι θα αντισταθούν.

Η Αίγυπτος είχε σκοπό να προσπαθήσει να ενώσει τους Κούρδους και το Συριακό καθεστώς, χρησιμοποιώντας τις καλές επαφές που έχει με όλους σχεδόν τους παίκτες στη Συρία. Και φαίνεται πως τα κατάφερε, καθώς οι Κούρδοι παρέδωσαν τις θέσεις τους στο Συριακό στρατό.

Η Αίγυπτος ανησυχεί για την πιθανή αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής στη Συρία, καθώς γίνονται εδώ και πολύ καιρό σποραδικές μάχες του Αιγυπτιακού στρατού με παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους στη χερσόνησο του Σινά.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου