Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Λιβυκό Κοινοβούλιο κατά Τουρκίας

Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη δεν έχει σταματήσει, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και παρά τις εκκλήσεις της Λιβυκής Βουλής.

Η Επιτροπή Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του Λιβυκού κοινοβουλίου κάλεσε την Τουρκία «να αποστασιοποιηθεί και να μην παρασυρθεί στις εκκλήσεις για πόλεμο του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά». 

Με δήλωση της η επιτροπή προειδοποίησε «τον Ντμπεϊμπά και τους πολιτοφύλακές του» να μην προσπαθήσουν να φέρουν την Άγκυρα στη σύγκρουση, προσθέτοντας ότι η απάντηση θα είναι «σκληρή και γρήγορη» εναντίον τους και εναντίον των Τούρκων που συναντήθηκαν με τον Ντμπεϊμπά. 

Η επιτροπή χαιρέτισε επίσης το κλείσιμο των Λιβυκών πετρελαιοπηγών, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». 

«Συγχαίρουμε το κλείσιμο των πετρελαιοπηγών, καθώς ο Ντμπεϊμπά έχει ξοδέψει τα έσοδά από αυτές για τη χρηματοδότηση πολιτοφυλάκων. Ο Ντμπεϊμπά επίσης σταμάτησε τη μισθοδοσία του προσωπικού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που φρουρεί τις πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια. Συμφωνήσαμε ότι οι ενέργειες και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντμπεϊμπά υποκινούν τον πόλεμο και τη βία» καταλήγει η δήλωση της επιτροπής.

Την Μεγάλη Τετάρτη, το Flightradar24 εντόπισε Τουρκικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 να προσγειώνεται στην αεροπορική βάση Al-Watiya της Λιβύης, προερχόμενο από την Άγκυρα.

Η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει στρατιωτικά αεροσκάφη στη Λιβύη. Τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον 10 αεροπλάνα προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Uqba bin Nafi στην περιοχή Watiya της Δυτική Λιβύης.

Τα αεροπλάνα πιστεύεται ότι μεταφέρουν στρατιωτικές προμήθειες, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ορίζει ότι θα πρέπει να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με ξένα κράτη.

Τον Μάιο, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες και οι Σύριοι μισθοφόροι στη Λιβύη θα παραμείνουν για να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 20.000 ξένοι μαχητές και μισθοφόροι στη Λιβύη, στο πλευρό και των δύο πλευρών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου