Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Γιατί ήρθε σε Κύπρο και Ελλάδα η Υφυπουργός του Μπαϊντενόπουλου, Βικτώρια Νιούλαντ;

Η γνωστή στον Ελληνισμό από τα παλιά, η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νιούλαντ, ήρθε για να επιβεβαιώσει πως όταν έρχεται δεν έρχεται για το καλό του Ελληνισμού, αλλά για το καλό της Τουρκίας.

Όπως έγινε γνωστό, το παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, η Βικτώρια Νιούλαντ ζήτησε την εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου! 

Ευτυχώς, ο Νίκος Αναστασιάδης της απάντησε ότι η Τουρκία μπορεί να εμπλακεί στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου αμέσως μόλις συμφωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τα όρια της ΑΟΖ.

Αντί η κ. Νιούλαντ να πιέσει την Τουρκία να προχωρήσει στο αυτονόητο και επιτέλους να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας χώρας που είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, αντί να ζητήσει από την Τουρκία την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την επανένωση της Κύπρου υπό την προστασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντί να ζητήσει από την Τουρκία να αποδεχτεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας ώστε να οριοθετηθούν οι ΑΟΖ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, τολμά να ζητά από την Κύπρο να δεχτεί την εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου! 

Εμμέσως πλην σαφώς, η εκλεκτή του «φιλέλληνα» Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπαϊντενόπουλου, ζητά η Τουρκία να λάβει μερίδιο από τον πλούτο της Κύπρου, χωρίς φυσικά να το δικαιούται!

Η γνωστή στον Ελληνισμό από την εποχή Ομπάμα κ. Νιούλαντ, κατά την επίσκεψή της σε Λευκωσία και Αθήνα, ούτε λίγο ούτε πολύ ακύρωσε και την δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, προφανώς επειδή δεν το θέλει η Τουρκία ή ίσως επειδή ενοχλεί τις Αμερικανικές εξαγωγές πανάκριβου LNG προς την Ευρώπη, μέσω και της Ελλάδας.

Ευτυχώς ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα της απάντησε καταλλήλως, λέγοντας πως δεν πέφτει λόγος στους Αμερικανούς εάν οι χώρες της περιοχής συμφωνήσουν για την δημιουργία του αγωγού, που θα βοηθήσει και στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσική ενέργεια. 

Ο Ισραηλινός πρέσβης, πέταξε και τα καρφιά του προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ, κατηγορώντας τες για κωλυσιεργία στην δημιουργία του αγωγού EastMed, καθώς επί 12-13 χρόνια γίνονται συζητήσεις για τον αγωγό, αλλά ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα.

Επιτέλους. 

Θέλουμε ή δεν θέλουμε να κερδίσουμε χρήματα από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που υπάρχει στο υπέδαφος της Ανατολικής Μεσογείου και εν μέρει μας ανήκει;

Θέλουμε ή δεν θέλουμε να απεξαρτηθεί η ΕΕ από την Ρωσική ενέργεια;

Θέλουμε ή δεν θέλουμε να δημιουργηθεί ένας ισχυρότατος πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, που κανείς δεν θα τολμά να τον παρενοχλήσει;

Θέλουμε ή δεν θέλουμε την ευημερία της περιοχής;

Εάν θέλουμε, τότε έφτασε η ώρα, όχι μόνο για αποφάσεις, αλλά για έργα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου