Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Οι πολυεθνικές (πολυπολιτισμικές) κοινωνίες έχουν ιστορικό αποτυχίας, σύμφωνα με Γερμανοαμερικανό πολιτικό επιστήμονα

Οι πολυεθνικές κοινωνίες μπορούν να διατηρήσουν την υπάρχουσα άρχουσα τάξη τους μόνο εάν είναι μοναρχίες. Αυτά υποστηρίζει ο Γερμανοαμερικανός πολιτικός επιστήμονας καθηγητής Yascha Mounk στο τελευταίο του βιβλίο: «Το μεγάλο Πείραμα. Πώς η διαφορετικότητα απειλεί και εμπλουτίζει τη δημοκρατία».

Του Luke Mihr για το Remix News
Μετάφραση: CosmoStatus

Ο Yascha Mounk, καθηγητής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει την τάση που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στα μέσα ενημέρωσης, ακόμα κι αν δεν υπάρχει επίσημη δημόσια παραδοχή της. 

Ο Thilo Sarrazin, ο Γερμανός πολιτικός και πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν ένας από τους εξέχοντες Γερμανούς που τεκμηρίωσε την τάση της αντικατάστασης του πληθυσμού της Ευρώπης, που εμφανίστηκε πριν από μια δεκαετία. Ο Thilo Sarrazin κατατάχθηκε από το σύστημα στους τρελούς και κατηγορήθηκε για ρητορική μίσους στο βιβλίο του που έγινε μπεστ σέλερ «η Γερμανία καταργεί τον εαυτό της». Στο βιβλίο αυτό ο Thilo Sarrazin τεκμηρίωνε τις τεράστιες κοινωνικές αλλαγές που υφίστατο η Γερμανία λόγω της τεράστιας αύξησης των ποσοστών γεννήσεων ξένων υπηκόων και της ραγδαίας πτώσης των ποσοστών γεννήσεων των Γερμανών. 

Δώδεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο Thilo Sarrazin μπορεί να μην είναι αποδεκτός, αλλά πολλά από όσα έγραψε στο βιβλίο του αναπαράγονται από τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά όσα αναφέρονται στην εξαφάνιση της Λευκής φυλής. Ταυτόχρονα, αυτό (η αντικατάσταση) αναφέρεται συχνά ως θετική εξέλιξη (!) από κάποιους, ενώ ο Thilo Sarrazin προβάλλεται από τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD για την ακριβή πρόβλεψη που έκανε.

Ο καθηγητής Yascha Mounk είναι γνωστός για την υποστήριξη των πολυεθνικών (πολυπολιτισμικών) κοινωνιών. Γεννημένος στη Γερμανία, ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας της εβραϊκής καταγωγής του δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από τους συμπατριώτες του Γερμανούς και πίεσε για «εθνικισμό χωρίς αποκλεισμούς» που να αγκαλιάζει μια πολυεθνική κοινωνία. Υποστηρίζει ότι αυτή η τάση μπορεί να σταματήσει μόνο με εμφύλιο πόλεμο, που σημαίνει ότι οι Δυτικοί θα πρέπει απλώς να συμβιβαστούν μαζί της.

Ωστόσο, στο τελευταίο του βιβλίο φαίνεται να δείχνει ότι τελικά δεν πιστεύει πραγματικά στα οφέλη μιας διαφορετικής κοινωνίας.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου του Yascha Mounk μοιάζει σχεδόν με το βιβλίο του Thilo Sarrazin «Το κράτος στα σύνορά του». Και οι δύο συγγραφείς περιγράφουν το πώς οι πολυεθνικές κοινωνίες έχουν επανειλημμένα αποτύχει. Ο Thilo Sarrazin θέλει να περιοριστεί η περαιτέρω μετανάστευση, λόγω αυτών των συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με τον Yascha Mounk, οι πολυεθνικές κοινωνίες μπορούν να λειτουργήσουν μόνο ως μοναρχίες, αλλά και πάλι με αμφιβολία. Γιατί εκεί η άρχουσα τάξη είναι ανεξάρτητη από δημοκρατικές εκλογές και την αλλαγή του εκλογικού σώματος. Στο βιβλίο του κατονομάζει την Αυστροουγγαρία ή την πρώιμη Βαγδάτη ως τέτοια μοντέλα, αλλά παραδέχεται στις υποσημειώσεις ότι υπήρχαν διακρίσεις ακόμη και σ' αυτές τις περιπτώσεις.

Θεωρεί επίσης τον Λίβανο ως ένα πολλά υποσχόμενο παράδειγμα κατανομής της εξουσίας, όπου οι αντιμαχόμενες ομάδες (Χριστιανοί, Σουνίτες και Σιίτες) σχηματίζουν παράλληλες κοινωνίες, που σημαίνει ότι φροντίζουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Ωστόσο, ο Λίβανος δεν αντιπροσωπεύει πραγματικά μια πολυπολιτισμική κοινωνία, αφού είναι μια ξεχωριστή κοινωνία. Όμως ο Yascha Mounk  θα πρέπει να παραδεχτεί ότι ο Λίβανος βυθίστηκε σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο από το 1975 έως το 1990, ενώ κήρυξε πτώχευση πριν λίγες ημέρες.

Το συμπέρασμα είναι αποθαρρυντικό: «Μακάρι να μπορούσα να σας ταξιδέψω σε όλες τις διαφορετικές δημοκρατίες που έχουν λύσει πλήρως τα προβλήματά τους και έχουν δημιουργήσει αξιοθαύμαστες δίκαιες κοινωνίες. Δυστυχώς τέτοιες δημοκρατίες δεν υπάρχουν. Πρέπει να δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι έχει πάει στραβά ξανά και ξανά. Ίσως μπορούμε να μάθουμε από τις αποτυχίες των άλλων για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον».

Σ’ αυτό το σημείο ο Yascha Mounk γίνεται πιο συγκεκριμένος. Για παράδειγμα, η υπόθεση όπου εχθρικές ομάδες έρχονται σε επαφή, μπορεί να διαλύσει τις προκαταλήψεις. Εάν Γερμανοί και ξένοι ζούσαν στην ίδια περιοχή και δούλευαν στην ίδια εταιρεία, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα, ίσως όχι προς την πολιτιστική αφομοίωση αλλά τουλάχιστον προς μια κοινωνία ανεκτικότητας και κατανόησης, παρά αυτό που συμβαίνει σήμερα με την γκετοποίηση.

Ωστόσο, ο Yascha Mounk αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι, σύμφωνα με την υπόθεση της επαφής, η προκατάληψη μεταξύ των ομάδων μπορεί να σταματήσει εάν δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. 

Όμως, όπως φαίνεται, η προκατάληψη προς τους μετανάστες έχει στατιστικό ενδιαφέρον.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Γερμανίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν την υπόθεση του Yascha Mounk. Ειδικά στα ανατολικά, όπου ζουν λίγοι ξένοι, το AfD επιτυγχάνει υψηλό ποσοστό ψήφων. Ωστόσο, αν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στη Δύση, μπορείτε να δείτε ένα άλλο φαινόμενο. Το AfD επιτυγχάνει ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στις μεγάλες πόλεις, ειδικά σε εκείνα τα μέρη της πόλης όπου ζουν πολλοί ξένοι!

Ο Yascha Mounk αποκαλύπτει επίσης τρομερά κενά στις γνώσεις μας, όταν περιγράφει τις ΗΠΑ. Με έκπληξη διαπιστώνει ότι το ποσοστό δολοφονιών στις ΗΠΑ είναι σχετικά υψηλό σε σύγκριση με άλλες βιομηχανικές χώρες, αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι γίνονται με τις «ευλογίες» μιας διαφορετικής κοινωνίας. Σύμφωνα με το FBI, οι μαύροι διαπράττουν το 56% όλων των δολοφονιών στις ΗΠΑ, αλλά αποτελούν μόνο το 13%του πληθυσμού (σ.σ. 13% αναφέρουν τα επίσημα στατιστικά των ΗΠΑ). 

Αν και ο Yascha Mounk δεν θέλει να βάλει στο κάδρο και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, πέφτει σε συνήθη ατοπήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πώς μπορεί κανείς να διαμαρτυρηθεί για τη μετανάστευση όταν ένας Πολωνός μετανάστης αντιμετώπισε γενναία έναν Πακιστανό τρομοκράτη στο Λονδίνο; Επιπλέον, παραμένει αμφίβολο να υποστηρίζεται ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στη Δύση υποστηρίζουν ολόψυχα τη Δημοκρατία. Στη Γερμανία χιλιάδες Άραβες εύχονται τακτικά το θάνατο του Ισραήλ σε διαδηλώσεις, ενώ η πλειοψηφία των Τουρκογερμανών υποστήριξε το αυταρχικό Τουρκικό συνταγματικό δημοψήφισμα.

Ο Yascha Mounk επίσης δεν θέλει να του υπενθυμίζουν ότι οι συμμορίες Αράβων τρομοκρατούν το Malmo της Σουηδίας. Ιρλανδικές και Ιταλικές συμμορίες υπήρχαν από παλιά στη Νέα Υόρκη, αλλά αυτές έχουν συντριβεί από την αστυνομία. Στη σημερινή Γερμανία, υπάρχει ελάχιστη πρόοδος με τις φατρίες των μεταναστών που λειτουργούν εκτεταμένα (ύποπτα) δίκτυα στη χώρα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου