Τρίτη 11 Μαΐου 2021

ΤΑΖ: Οι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Τουρκίας: Η Άγκυρα βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης

Η Τουρκία μιλάει σοβαρά όταν αναφέρεται σε πρώην περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο μεγαλοϊδεατισμός είναι ιδιαίτερα σαφής στη βόρεια Συρία.


Με τα λόγια αυτά ξεκινά το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας ΤΑΖ, αναγνωρίζοντας πως η Τουρκία εφαρμόζει τα νεοοθωμανικά της σχέδια επεκτατισμού στις περιοχές που για κάποιον λόγο θεωρεί ότι της ανήκουν.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο νεοοθωμανισμός της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπαψε από καιρό να περιορίζεται στη ρητορική. Η Τουρκία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο κατάφερε να εισβάλλει σε πολλές από τις πρώην περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 
Η ΤΑΖ αναφέρει ότι η αρχή έγινε το 1974 όταν η Τουρκία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στη Βόρεια Κύπρο, που κάποτε ανήκε στην οθωμανική επικράτεια, οι οποίες δυνάμεις μέχρι σήμερα υποστηρίζουν το διεθνώς μη αναγνωρισμένο κράτος μαριονέτα την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε από τα Βαρόσια, όπου κατοικούνταν από Έλληνες,  ότι η επανένωση του νησιού δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Όπως στην Κύπρο, έτσι και στη Βόρεια Συρία, που επίσης κάποτε ανήκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία, οι τουρκικές αξιώσεις εφαρμόζονται ακόμη πιο επιθετικά. Από το 2016, η Άγκυρα απέσπασε περιοχές με στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και κυρίως από τους Κούρδους, τους οποίους χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική» φωλιά.

Η «Συριακή μεταβατική κυβέρνηση» (SIG) που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2013 και αρχικά έδρευε στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, μεταφέρθηκε στη πόλη Αζάζ της Συρίας. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, η SIG κυβερνά το δικό της κράτος, την «Αραβική Δημοκρατία της Συρίας».

Η επιλογή του ονόματος, διατυπώνει σαφείς διεκδικήσεις στο έδαφος της Συρίας, που ονομάζεται επισήμως Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και κυβερνάται από τον Άσαντ.

Στα δημαρχεία και σε άλλα σημαντικά κτίρια των πόλεων που ελέγχει ο Τουρκικός στρατός, κυματίζουν οι σημαίες της SIG, ενώ οι πινακίδες είναι στα Αραβικά και στα Τουρκικά. Επίσης, τα δελτία ταυτότητας που εκδίδονται είναι και αυτά δίγλωσσα.

Η ηλεκτρική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το νόμισμα καθώς και το τραπεζικό και ταχυδρομικό σύστημα προέρχονται από την Τουρκία στις περιοχές της SIG. Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες και οι θρησκευτικοί οργανισμοί πρόνοιας εξασφαλίζουν την ταχεία επέκταση της υποδομής.

Στην Τουρκία αυτή η επιχείρηση έχει ονομαστεί «βοήθεια για τους Σύριους αδελφούς». Ο δεδηλωμένος στόχος τους είναι να εγκαταστήσουν πρόσφυγες, ειδικά Άραβες - Σουνίτες Σύριους, στις κατεχόμενες παραμεθόριες περιοχές, με ταυτόχρονη απέλαση και εγκατάσταση κάπου αλλού των Κούρδων κατοίκων της περιοχής και των Γιαζίντι, αναφέρει η εφημερίδα ΤΑΖ.

Και προφανώς οι κάτοικοι των υπό του Τουρκικού στρατού κατεχομένων της Συρίας, θα εκπαιδεύονται στο πνεύμα της θρησκευτικής πολιτικής της κυβέρνησης του AKP. Με άμεση Τουρκική υποστήριξη, όλο και περισσότερα τζαμιά αποκαθίστανται ή χτίζονται στις περιοχές της SIG. Τα θρησκευτικά ιδρύματα χρηματοδοτούνται από την τουρκική Diyanet και, όπως και στην Τουρκία, παρέχουν επίσης θρησκευτική εκπαίδευση.

Από όσα αναφέρονται στο διαδίκτυο, είναι σαφές ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της SIG, ο «Συριακός Εθνικός Στρατός» (SNA), ο οποίος λειτουργεί υπό την Τουρκική αιγίδα, έχει δημιουργηθεί στο πνεύμα του ισλαμισμού και του νεοοθωμανισμού του AKP.

Ο SNA αποτελείται από τον κάποτε κοσμικό και μετέπειτα ισλαμικό «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» που σχηματίστηκε το 2018 στη βόρεια Συρία από ομοϊδεάτες πολιτοφύλακες. Τα τελευταία χρόνια, έχουν προστεθεί και πολλές νέες νεοοθωμανικές ομάδες στον SNA.

Το μοντέλο είναι χαλίφηδες και σουλτάνοι

Για την νεοοθωμανική εκπαίδευση του αραβικού τμήματος του SNA, το οποίο ορκίζεται να «απελευθερώσει» την υπόλοιπη Συρία από τους «εχθρούς του Αλλάχ», τους «τρομοκράτες» του PKK και τον «εγκληματία» Άσαντ μιλά ο επικεφαλής της «Διεύθυνση Ηθικής Ηγεσίας» του SNA, Χασάν αλ-Νταγίμ.

Στις ομιλίες του προς τους στρατιώτες, ο αγώνας για την απελευθέρωση ευθυγραμμίζεται με τους πολέμους της κατάκτησης των μουσουλμάνων ηγετών, από τους συντρόφους του Μωάμεθ έως τους Άραβες χαλίφηδες, τους Σελτζούκους Τούρκους και τους Οθωμανούς σουλτάνους.

Ο Χασάν αλ-Νταγίμ επαινεί την αιώνια κατοχή Ευρωπαϊκού εδάφους. Η ιδεολογική ώθηση της τουρκο-συριακής στρατιωτικής και πολιτικής επιχείρησης είναι ιδιαίτερα εμφανής στην προσωπικότητά του. Ο Χασάν αλ-Νταγίμ, γεννημένος στη βόρεια Συρία το 1976, σπούδασε το νόμο της Σαρία στο Σουδάν και τη Δαμασκό και εργάστηκε ως ιμάμης προτού ενταχθεί στους ισλαμιστές Σύριους αντάρτες και βοηθήσει στη δημιουργία δικαστηρίων με βάση τη Σαρία στις περιοχές της βόρειας Συρίας. Είναι επίσης μέλος της αντιπολίτευσης του «Συριακού Ισλαμικού Συμβουλίου» που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2014 και ως εκ τούτου είναι σύνδεσμος μεταξύ του SNA και του ισλαμιστικού επιστημονικού συμβουλίου.

Η εφημερίδα FAZ θέτει το ερώτημα, εάν το «κράτος» SIG είναι ένα μεταμφιεσμένο τουρκικό προτεκτοράτο, ένα «ήπιο» αποικιακό σχέδιο ή απλά μια μαριονέτα της Τουρκίας. Η εφημερίδα θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ακόμη.

Εν πάση περιπτώσει, στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ο νεοοθωμανισμός του Ερντογάν συχνά γελοιοποιείται ως έκφραση φαντασμάτων της μεγάλης δύναμης που εξαντλούνται στη νοσταλγία του σουλτάνου και στις ιστορικές μεταμφιέσεις. Όμως η εφαρμογή του νεοοθωμανισμού στην σκληρή γεωπολιτική έχει αρχίσει από καιρό και θα πρέπει επιτέλους να ληφθεί σοβαρά υπόψη, τονίζει η FAZ. Οι κρίσιμες ερωτήσεις προς την Άγκυρα, ειδικά από τους Ευρωπαίους ομολόγους του Ερντογάν, έχουν καθυστερήσει, καταλήγει το Γερμανικό δημοσίευμα.

Αυτό που είναι εμφανές είναι πως ακόμη και οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, τα οποία δεν είναι πλέον μόνο σχέδια, αλλά η εφαρμόζονται εδώ και μερικά χρόνια. Αυτό που αναμένεται είναι να το αντιληφθεί και η κυβερνώσα ελίτ της Γερμανίας και την Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν να είναι πολύ αργά, κυρίως για τον Ελληνισμό.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου