Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Μακρόν: οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν αποτέλεσμα. Να ξεκινήσει διάλογος

Μετά τους Αμερικανούς που έκαναν πίσω για την ολοκλήρωση του αγωγού  Nord Stream 2, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατάλαβε πως η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ και ζητά την έναρξη διαλόγου.


Ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε να επανεξεταστεί η εξωτερική πολιτική της ΕΕ προς τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική της Ένωσης δεν βοηθά στην αποκατάσταση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη, ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι «με τη Ρωσία, η πολιτική των προοδευτικών κυρώσεων σε παγωμένες καταστάσεις δεν αποτελεί αποτελεσματική πολιτική».

«Πιστεύω πως πρέπει να δούμε την αλήθεια στις σχέσεις μας με τη Ρωσία, που θα πρέπει να μας οδηγήσει στον να ξανασκεφτούμε τους όρους της έντασης που αποφασίσαμε να θέσουμε» πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το πως μπορεί η ΕΕ να προωθήσει τους πολιτικούς της στόχους σε θέματα όπως η φυλάκιση του Ρώσου επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνυ, ο Μακρόν απάντησε με ερώτηση:
«Τι θα θέλατε να κάνουμε; Να ξεκινήσουμε ένοπλη σύγκρουση; Να διακόψουμε εντελώς τις σχέσεις; Να επιβάλουμε περισσότερες κυρώσεις; Σε ποιους;».

Ο Γάλλος Πρόεδρος χωρίς να προτείνει την άρση των υφιστάμενων κυρώσεων, είπε ότι υποστηρίζει τον «στρατηγικό διάλογο» με τη Μόσχα και ότι έχει πραγματοποιήσει πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες σε τακτά χρονικά διαστήματα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επανεξέταση της πολιτικής της ΕΕ θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για καλύτερη κατανόηση των στόχων της Ρωσίας στην ηπειρωτική Ευρώπη και για το πως θα πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ, είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει εκφραστεί με παρόμοιο τρόπο. Μιλώντας και αυτή την Τρίτη, υπερασπίστηκε την συνεργασία της Γερμανίας με τη Ρωσία για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και έθεσε ως στόχο την βελτίωση των διμερών σχέσεων.

«Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά μπορεί να υπάρχει διάλογος. Η διπλωματία έχει ελπίδες μόνο αν υπάρχει διάλογος» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση του Τζο Μπάινεν αποφάσισε πως δεν υπάρχει πλέον νόημα στην εναντίωση της ολοκλήρωσης του αγωγού Nord Stream 2 καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ έχουν επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό, με τις Βρυξέλλες να επιβάλλουν κυρώσεις εξαιτίας της σύλληψης του Αλεξέι Ναβάλνυ, για παραβίαση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τον περασμένο Μάρτιο ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η ουσιαστικά Ρωσία «δεν έχει σχέσεις με την ΕΕ ως οργανισμό, επειδή ολόκληρο το οικοδόμημα των σχέσεων έχει καταστραφεί από τις μονομερείς αποφάσεις των Βρυξελλών».

Επομένως, τι πέτυχαν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι Ευρωπαίοι; Τίποτα. Πέτυχαν την οικονομική καταστροφή των Ελλήνων παραγωγών που τους απαγορεύτηκε η εξαγωγή των προϊόντων τους στην Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν απαίτησαν την απορρόφηση των προϊόντων που προορίζονταν για τη Ρωσία, από την ΕΕ, ώστε να μην καταστραφούν οικονομικά οι Έλληνες παραγωγοί γεωργικών προϊόντων.

Έχουμε γράψει πολλές φορές, ότι η Ρωσία δεν αποτελεί πρόβλημα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τα πραγματικά προβλήματα βρίσκονται αλλού και απολαμβάνουν την κάλυψη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από το RT


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου