Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία για τις σχέσεις της με την Ουκρανία

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε εχθές την Τουρκία κατά των προσπαθειών της να πυροδοτήσει το «στρατιωτικό συναίσθημα» στην Ουκρανία μετά την κίνηση της Άγκυρας για αύξηση της συνεργασίας με το Κίεβο.


Τον περασμένο μήνα ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να υποστηρίξει το Κίεβο κατά την ανάπτυξη Ρωσικών δυνάμεων στα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία και η Ουκρανία είχαν ξεκινήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί η συνεργασία μεταξύ των αμυντικών τους βιομηχανιών, κάτι που όπως τονίστηκε «δεν στρέφεται με κανέναν τρόπο κατά τρίτων χωρών».

Η Τουρκία αναζητά κινητήρες και άλλα εξαρτήματα για τα drone της και άλλα στρατιωτικά project, το οποία δεν μπορεί πλέον να προμηθεύεται από Δυτικές χώρες και ελπίζει πως θα τα βρει στην Ουκρανία

«Συστήνουμε ανεπιφύλακτα στους Τούρκους συναδέλφους μας να αναλύσουν προσεκτικά την κατάσταση και να σταματήσουν την πυροδότηση των στρατιωτικών συναισθημάτων του Κιέβου» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως η ενθάρρυνση της «επιθετικότητας» της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία ισοδυναμεί με καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας.

«Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα προσαρμόσει την γραμμή της στις νόμιμες ανησυχίες μας» κατέληξε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Τουρκία έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή της στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία για την διατήρηση της ακεραιότητάς της κατά τις μάχες με τους Ρωσόφιλους αυτονομιστές.

Το 2018, επί Ποροσένκο, η Τουρκία πούλησε 6 drone ΤΒ2 στην Ουκρανία.
Για το θέμα διαβάστε στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου