Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Η Βουλγαρία απαιτεί πολλά από τη Βόρεια Μακεδονία

Για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας, η Βουλγαρία απαιτεί να γίνει αποδεκτό ότι η γλώσσα των Βορειομακεδόνων είναι Βουλγαρική διάλεκτος, ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ και η επανάσταση του Ίλιντεν είναι Βουλγαρική και να σταματήσει η διεκδίκηση βορειομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία.


Στο άρθρο χρησιμοποιείται η επίσημη ονομασία που αναγνωρίζεται για την γειτονική χώρα, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία.

Το πλαίσιο με τις θέσεις της Βουλγαρίας σχετικά με την Βόρεια Μακεδονία δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, αποτελεί την επίσημη θέση της Βουλγαρίας και όχι μόνο της κυβέρνησης Μπορίσοφ, που αποτελεί παρελθόν, καθώς έχει αναλάβει την πρωθυπουργία ο Στεφάν Γιάνεφ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Republika η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να εγκαταλείψει την γλώσσα (Μακεδονική), την ταυτότητα (Μακεδονική) και την εθνότητα (Μακεδονική), ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα απαιτούνται συμφωνίες χωρίς αστερίσκους από την κοινή επιτροπή για την κοινή ιστορία μέχρι το 1944, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για τον Γκότσε Ντέλτσεφ, το VMORO-VMRO και την επανάσταση του Ίλιντεν. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι πινακίδες και να σταματήσουν οι κοινοί εορτασμοί γεγονότων και προσώπων.

Απαιτείται ο εναρμονισμός των βιβλίων ιστορίας για τα γεγονότα του 19ου και του 20 ου αιώνα, που θα παρουσιάζονται στην γλώσσα που γράφηκαν αρχικά.

Μάλιστα η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει «να ενημερώσει τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών ότι η τήρηση των τροποποιήσεων του Συντάγματος σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί παράλληλα με την αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της γλωσσικής ρήτρας της συμφωνίας».

Επίσης, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να στείλει επιστολή για την χρήση της «σύντομης ονομασίας Μακεδονία» σύμφωνα με την Συμφωνία των Πρεσπών, ότι αναφέρεται στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και όχι στην γεωγραφική Μακεδονία, μέρος της οποίας ανήκει στην Βουλγαρία.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως η χρήση της «σύντομης ονομασίας Μακεδονία» δεν θα πρέπει να προβλέπεται, καθώς η χώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και η Μακεδονία αποτελεί περιοχή της Ελλάδας.

Στο θέμα της γλώσσας απαιτείται η διευκρίνηση πως προέρχεται από τα Βουλγαρικά και δημιουργήθηκε μετά το 1944, κατά τη δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας.

Επίσης θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η υποστήριξη στην λεγόμενη «Μακεδονική» μειονότητα στη Βουλγαρία και να ζητηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης να μην την υποστηρίζει.

Τα ΜΜΕ θα πρέπει να μην αναφέρονται στην Βουλγαρία και τους Βούλγαρους με άσχημα λόγια ή άσχημο τρόπο.

Επίσης αναζητούνται τρόποι που θα εγγυούνται την σωστή εφαρμογή της συμφωνίας και τρόποι διακοπής των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνημένων.

Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της και δεν θα πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία ένταξης για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αναφέρεται σε άλλο δημοσίευμα της Republika.

«Είναι σημαντικό η διαδικασία να ξεκινήσει αμέσως για όλες τις υποψήφιες χώρες. Δεν έχουμε τη διάθεση να αποδεχτούμε οποιαδήποτε αποσύνδεση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας (από την ΕΕ), το βλέπουμε ως καταστροφική προσέγγιση της περιφερειακής σταθερότητας», δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου