Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Αντιαρματικά Javelin στο Κοσσυφοπέδιο από τις ΗΠΑ

Η Αμερικανική κυβέρνηση έστειλε αντιαρματικά τύπου Javelin στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε ο στρατός της αποσχισθείσας από τη Σερβία επαρχία να μπορεί να αμυνθεί σε περίπτωση Σερβικής «εισβολής».


Οι ΗΠΑ προμήθευσαν το Κοσσυφοπέδιο με 24 αντιαρματικά τύπου Javelin και 246 βλήματα αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης που υπάρχει στην αποσχισθείσα Σερβική επαρχία, μετά τα επεισόδια των τελευταίων ετών εξαιτίας της υποχρέωσης των Σέρβων κατοίκων της επαρχίας να αλλάξουν τις πινακίδες των οχημάτων τους και να λάβουν νέες με διακριτικά του Κοσσυφοπεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ το 1999 για να «προστατευτούν» οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου. Μια μεγάλη ΝΑΤΟϊκή δύναμη ανέλαβε να φρουρεί το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο με την ανοχή της Δύσης κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.

Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί σημαντική περιοχή για τους Σέρβους. Εκεί το 1389 οι Σέρβοι αντιστάθηκαν στους Τούρκους και μπόρεσαν να εδραιωθούν ως οντότητα. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν πολύ σημαντικά Ορθόδοξα μοναστήρια.

Από τους 194.000 Σέρβους που ζούσαν στην περιοχή, πλέον υπάρχουν περίπου 100.000, εξαιτίας της στάσης της λεγόμενης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της αποσχισθείσας Σερβικής επαρχίας έχουν εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Τουρκία και το Ισραήλ, με οχήματα Humvee, Mercedes G Wagon και M1117 Guardian, τυφέκια τύπου M4A1 και Hechkler & Koch, εκτοξευτές χειροβομβίδων Mk 19, αντιαρματικά M72 LAW και OMTAS και drones τύπου RQ-20 και Bayraktar TB2.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου