Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Το Πακιστάν χτύπησε στόχους εντός Ιράν

Ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα λέει ότι κάθε δράση έχει και μία αντίδραση. Έτσι, η επίθεση του Ιράν κατά «τρομοκρατών» εντός του εδάφους του Πακιστάν, έφερε την επίθεση του Πακιστάν κατά «τρομοκρατών» στο έδαφος του Ιράν.


Το Πακιστάν χρησιμοποίησε αεροσκάφη, επιθετικά drones, πυραύλους και περιφερόμενα πυρομαχικά για να χτυπήσει εντός του Ιράν στόχους των αυτονομιστών στην επαρχία Σιστάν – Βαλουχιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 άνθρωποι, που δεν είχαν την Ιρανική υπηκοότητα.

Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι πρόκειται για επίθεση υψηλής ακρίβειας και συντονισμού κατά κρυψώνων τρομοκρατών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αυτονομιστές αντάρτες του Απελευθερωτικού Μετώπου του Βαλουχιστάν και του Απελευθερωτικού Στρατού του Βαλουχιστάν.

«Το Πακιστάν σέβεται πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ο μοναδικός στόχος της σημερινής ενέργειας ήταν η προστασία της ασφάλειας του Πακιστάν και των εθνικών του συμφερόντων, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πακιστανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ιράν καταδίκασε με σθένος τις επιθέσεις και κάλεσε για εξηγήσεις τον ανώτερο διπλωμάτη του Πακιστάν που βρίσκεται αυτήν την εποχή στην Τεχεράνη.

Η επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Πακιστάν είχε στόχο μέλη του Jaish al-Adl, που ανήκουν στο Βαλουχιστάν, αλλά δεν είναι σίγουρο εάν σχετίζονται με τις άλλες δύο οργανώσεις.

Για την επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Πακιστάν διαβάστε στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Βαλουχιστάν που έγινε στόχος εντός του Ιράν από το Πακιστάν, διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του Πακιστάν. Οι επιθέσεις του περιλαμβάνουν Κινεζικούς στόχους, πολίτες και επενδύσεις στο Βαλουχιστάν.

Η ομάδα Jaish al-Adl, που έγινε στόχος του Ιράν εντός του Πακιστάν, αποτελείται από Σουνίτες που βλέπουν του Σιίτες του Ιράν ως απειλή. Η Jaish al-Adl έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις ακόμη και κατά των φρουρών της επανάστασης. Η ομάδα αυτή είχε δηλώσει την συμμαχία της με το Ισλαμικό Κράτος.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου