Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Γιατί το Ιράν χτύπησε με πυραύλους στο Ιράκ, στη Συρία και στο Πακιστάν

Τις τελευταίες ημέρες το Ιράν έδειξε τη δύναμή του πραγματοποιώντας πυραυλικά χτυπήματα στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στο Πακιστάν. Γιατί όμως το Ιράν χτύπησε στόχους εκτός της δικής του επικράτειας διακινδυνεύοντας προβλήματα με τους γείτονές του;


Το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στην πόλη Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν και, όπως υποστήριξε, κατέστρεψε στόχους που είχαν αντι-ιρανική διάθεση, ώστε να προστατεύσει την κυριαρχία του και την ασφάλειά του. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι. Το Ιράν υποστήριξε ότι με την πυραυλική επίθεση κατέστρεψε το αρχηγείο της Ισραηλινής Μοσάντ στο Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν, από όπου γινόταν κατασκοπεία κατά του Ιράν.

Ταυτόχρονα, οι φρουροί της επανάστασης χτύπησαν θέσεις τρομοκρατών στην Συρία, από όπου είχαν σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν.

Το Ιράν επίσης έπληξε με πυραύλους και drone το Βαλουχιστάν του γειτονικού Πακιστάν, μια περιοχή όπου η κεντρική κυβέρνηση του Πακιστάν ουσιαστικά δεν ελέγχει. Από εκεί, η τρομοκρατική οργάνωση Jaish ul-Adl (στρατός δικαιοσύνης) έχει πραγματοποιήσει από το 2012 πολλές επιθέσεις κατά του Ιράν, με τελευταία στις πόλεις Ρασκ και Κερμάν, όπου σκοτώθηκαν 93 άνθρωποι, κατά την επέτειο της δολοφονίας του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Επίσης, η οργάνωση αποτελεί τον κύριο έμπορο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη, μέσω του Ιράν. Η οργάνωση Jaish ul-Adl είναι σαλαφιστές – σουνίτες, ενώ το Ιράν αποτελεί το κέντρο των Σιιτών.

Το Ιράκ, ως όφειλε, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν στο έδαφός του. Το ίδιο έκανε και το Πακιστάν, το οποίο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη και έδιωξε τον Ιρανό πρέσβη. Όμως, σύμφωνα με τοπικούς αναλυτές που γνωρίζουν καλύτερα τα τεκταινόμενα, αυτά γίνονται για να γίνονται. Στην πραγματικότητα το Πακιστάν και το Ιράκ, δεν έχουν αντίρρηση για τις Ιρανικές επιθέσεις στο έδαφός τους, καθώς οι στόχοι θεωρούνται φίλια προσκείμενοι στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, ενώ και οι δύο χώρες παραδέχονται ότι δεν ελέγχουν όσο θα ήθελαν τις περιοχές που χτύπησε το Ιράν.

Εκ κατακλείδι, με τις επιθέσεις αυτές το Ιράν, έδειξε στις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι μπορεί να πλήξει στόχους με βαλλιστικούς πυραύλους στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα στόχους που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου