Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Επίσημο: η Ελλάδα συζητά με τις ΗΠΑ για συμπαραγωγή πλοίων Constellation

Η Ελλάδα αποφάσισε ότι θέλει να αποτελέσει συμπαραγωγό με τις ΗΠΑ των νέων υπερσύγχρονων πλοίων κλάσης Constellation.


Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Ελλάδας και την ναυπήγηση σε Ελληνικά ναυπηγεία ως 7 πλοίων κλάσης Constellation.

«Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS, που μας προσφέρονται δωρεάν από τις ΗΠΑ, αλλά πέραν αυτού, θέλω να σας πω ότι συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς, Constellation. Ήδη στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντός μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα Ελληνικά ναυπηγεία.
Η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σε ένα τεράστιο άλμα για τον Στόλο μας, αλλά και για την Ελληνική ναυπηγική βιομηχανία
» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ, τότε την επόμενη δεκαετία η Ελλάδα θα αποκτήσει / διαθέτει 3 Belharra, 4 LCS, 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ και 7 Constellation. Φυσικά, οι 4 ΜΕΚΟ ως παλαιότερες σταδιακά θα αποσυρθούν. Είναι βέβαιο πως όταν θα παραλαμβάνεται κάποιο νέο πλοίο, κάποια από τις παλιές φρεγάτες τύπου S θα αποσύρεται.

Ας ελπίσουμε πως τελικά το θρίλερ της φρεγατιάδας θα φτάσει στο τέλος του με happy end για το Πολεμικό Ναυτικό, τα Ναυπηγεία της χώρας, τις Αμυντικές βιομηχανίες της Ελλάδας και φυσικά για τον Ελληνισμό.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου