Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Μπάιντεν: οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε εχθές ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο νησί.


Ο υποψήφιος για την προεδρία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, κέρδισε τις εκλογές, απορρίπτοντας σθεναρά την πίεση από την Κίνα και δεσμεύτηκε να αντισταθεί στο Πεκίνο και να επιδιώξει συνομιλίες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν να αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊπέι το 1979 και έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι δεν υποστηρίζουν μια επίσημη διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ταϊβάν. Ωστόσο, διατηρούν ανεπίσημες σχέσεις με το αυτοδιοικούμενο νησί και παραμένουν ο σημαντικότερος υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων.

Το Πεκίνο, το οποίο ποτέ δεν απαρνήθηκε την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του, φοβάται ότι ο Λάι θα μπορούσε να κηρύξει την ίδρυση της Δημοκρατίας της Ταϊβάν, κάτι που ο Λάι είπε ότι δεν θα κάνει.

Ο Μπάιντεν είχε ενοχλήσει την Κινεζική κυβέρνηση με σχόλια που είχε κάνει, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν το νησί εάν δεχόταν επίθεση, κάτι που δεν συνάδει με τη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ περί «στρατηγικής ασάφειας».

Τα σχόλιά του το Σάββατο φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να καθησυχάσει το Πεκίνο.

Όμως, η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ότι «θα ήταν απαράδεκτο» για «οποιαδήποτε» χώρα να παρέμβει στις εκλογές.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν της ανήκει. Στην Ταϊβάν διεξήχθησαν οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές το 1996, μετά από δεκαετίες αγώνων ενάντια στον στρατιωτικό νόμο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη τον Λάι Τσινγκ-τε για τη νίκη του και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι δεσμευμένες στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, χωρίς καταναγκασμό και πίεση». Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον Λάι και τους ηγέτες όλων των κομμάτων στην Ταϊβάν για να προωθήσουν τη «μακροχρόνια ανεπίσημη σχέση τους, σύμφωνα με την πολιτική των ΗΠΑ για μία Κίνα».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβάται ότι οι εκλογές και η νέα κυβέρνηση θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση με το Πεκίνο.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Νοέμβριο, για συνομιλίες για διάφορα θέματα ασφάλειας κατά την σύνοδο κορυφής στην Καλιφόρνια.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αναμένει από την Κίνα να επιχειρήσει να ασκήσει πίεση στον επερχόμενο πρόεδρό της μετά τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στο νησί την άνοιξη, δήλωσαν δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ταϊβάν, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει ανεπίσημη αντιπροσωπεία στο αυτοδιοικούμενο νησί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του Μπάιντεν. Η αντιπροσωπεία είναι πιθανό να περιλαμβάνει ορισμένους πρώην υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, όμως τα ονόματά τους δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Παρόμοιες αντιπροσωπείες έχουν σταλεί στην Ταϊβάν και στο παρελθόν. Η Κίνα είχε εξοργηστεί το 2016 όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν της Ταϊβάν. Ήταν η πρώτη τέτοια συνομιλία μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν από τότε που ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ άλλαξε τη διπλωματική αναγνώριση της Ταϊβάν το 1979.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου