Το μέτρο των κυρώσεων δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο μόνο της Δύσης κατά της Ρωσία, της Κίνας και άλλων χωρών. Έτσι, η Κίνα επέβαλε κυρώσεις σε 5 Αμερικανικές εταιρείες εξαιτίας πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν.
Το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν οι κυρώσεις είναι η BAE Systems Land and Armament, η Alliant Techsystems Operation, η AeroVironment, η ViaSat και η Data Link Solutions, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών στην Κίνα και την απαγόρευση συναλλαγών με οργανισμούς και άτομα.
Οι Κινεζικές κυρώσεις επιβλήθηκαν ως απάντηση σε «λάθος ενέργειες» των ΗΠΑ και σε συνάρτηση με τους Κινεζικούς νόμους κατά των κυρώσεων ξένων χωρών. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν και για «παράνομες μονομερείς κυρώσεις» σε Κινεζικές εταιρείες και άτομα.
Η Κινεζική κίνηση θεωρείται απάντηση στην έγκριση πώλησης από το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπλων στην Ταϊβάν, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα Δεκεμβρίου.
Έκτοτε, ο Κινεζικός στρατός έχει εντείνει τις ασκήσεις και την ετοιμότητά του γύρω από την Ταϊβάν.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα υπάρχει και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των Κινεζικών κυρώσεων στις Αμερικανικές εταιρείες, καθώς οι Αμερικανικές αμυντικές εταιρείες συνήθως δεν έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα. Έτσι οι κυρώσεις θεωρείται ότι έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σε Αμερικανικές εταιρείες επιβάλλονται Κινεζικές κυρώσεις. Στις αρχές του περασμένου έτους η Κίνα επέβαλε κυρώσεις στην Lockheed Martin και στην Raytheon Missiles & Defense, απαγορεύοντάς τους να μετέχουν σε εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως και σε νέες επενδύσεις στην χώρα.
Παρόλο που η Ταϊβάν έχει δική της κυβέρνηση από το τέλος του Κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως αποσχισθείσα επαρχία και παραπονείται για την προμήθεια όπλων από την Αμερική υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση την αρχής της μίας Κίνας.
Στην ανακοίνωση του περασμένου μήνα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η νέα πώληση όπλων στην Ταϊβάν, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων της δυνάμεων και «βοηθά στην διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, της στρατιωτικής ισορροπίας και της; οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής».
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου