Οι Ευρωπαίοι και οι ΝΑΤΟϊκοί μπορεί να νομίζουμε ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από εμάς, όμως ο υπόλοιπος πλανήτης δεν έχει την ίδια οπτική γωνία. Το αντίπαλον δέος, οι BRICS, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έγιναν 10.
Στις αρχικές χώρες, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική, προστέθηκαν η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι 10 αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της παγκόσμιας έκτασης της ξηράς, το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 27% της παγκόσμιας παραγωγής και το 33% του παγκοσμίου ΑΕΠ.
Οι BRICS αποτελούν το αντίπαλον δέος των G7, παρόλο που οι περισσότεροι ανήκουν στους G20! Σκοπός τους είναι η σταδιακή εγκατάλειψη του δολαρίου ως παγκοσμίου νομίσματος συναλλαγών και η χρήση τοπικών νομισμάτων, ειδικά στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών των BRICS.
Ενώ τον Αύγουστο του 2023 είχε ανακοινωθεί η ένταξη 6 χωρών στον οργανισμό, τελικά εντάχθηκαν 5, καθώς η Αργεντινή αποφάσισε να μην ενταχθεί μετά τις εκλογές στις οποίες επικράτησε ο ιδιόρρυθμος Χαβιέ Μιλέι.
Σκοπός του Οργανισμού είναι να δημιουργηθεί ένας πολυπολικός κόσμος, στον οποίο θα ακούγεται και η φωνή των μικρότερων χωρών.
Ακόμη 15 χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στους BRICS.
Η Αλγερία, το Μπαχρέιν, το Μπανγκλαντές, η Λευκορωσία, η Βολιβία, η Κούβα, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Πακιστάν (εδώ αντιδρά έντονα η Ινδία), η Σενεγάλη, η Ταϊλάνδη, η Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και η Παλαιστίνη (όταν βέβαια γίνει κράτος και απαλλαγεί από τους τρομοκράτες).
Η γεωπολιτική επιρροή των BRICS θα μεγαλώνει όσο αυξάνονται τα μέλη στον οργανισμό. Η παλαιά νοοτροπία της επικράτησης του ενός έναντι του άλλου δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλοι έχουν δικαιώματα σ’ αυτόν τον πλανήτη και δεν μπορούν οι παραδοσιακά ισχυροί να κάνουν ό,τι θέλουν τους λιγότερο ισχυρούς.
Μπορεί εμείς οι Δυτικοί, οι ΝΑΤΟϊκοί, οι Ευρωπαίοι, να ανήκουμε σε υποτιθέμενες «δημοκρατίες» και οι BRICS να κυβερνώνται με σαφώς λιγότερο δημοκρατικό τρόπο (σε πολλές χώρες υπάρχουν συγκεκαλυμμένες δικτατορίες), αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει ο ένας να προσπαθεί να εξοντώσει τον άλλο. Μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε, εάν αποφασίσουμε να κάνουμε πράξη την ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα και να μην περιορίζεται αυτή στις σεξουαλικές προτιμήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, κάποιος θα πατήσει το κουμπί και αυτός δεν θα είναι ο Κιμ.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου