Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Γιατί Ιράν και Πακιστάν στοχεύουν την επαρχία Βελουχιστάν;

Το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Βελουχιστάν επιδιώκει την ανεξαρτησία της νοτιο-δυτικής επαρχίας του Πακιστάν, Βελουχιστάν και πιθανόν και της αντίστοιχης επαρχίας του Ιράν.


Οι μαχητές της εθνότητας των Βελούχων πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης του Πακιστάν εδώ και δεκαετίες για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κράτους, υποστηρίζοντας πως η κεντρική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται άδικα την πλούσια περιοχή σε φυσικό αέριο και μεταλλεύματα.

Το Βελουχιστάν ανήκει στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Βελουχιστάν βάζει συχνά στο στόχαστρό του εγκαταστάσεις αερίου, υποδομές και θέσεις ασφαλείας, όμως έχει αρχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις και σε άλλα μέρη του Πακιστάν.

Επιθέσεις γίνονται επίσης σε Κινεζικά εργοτάξια ενώ ευκαιριακά στόχοι αποτελούν και κινέζοι εργάτες, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Πακιστάν κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύει τα Κινεζικά εργοτάξια.

Η σημασία του Πακιστανικού Βελουχιστάν είναι μεγάλη. Εκεί ζουν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι. Πρόκειται κυρίως για ένα άνυδρο, ερημικό και ορεινό έδαφος που έχει ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο.

Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος επαρχία του Πακιστάν, αλλά με τον μικρότερο πληθυσμό. Στο Ιράν βρίσκεται η επαρχία Σιστάν – Βελουχιστάν.

Το Ιράν χτύπησε το Πακιστανικό Βελουχιστάν και το Πακιστάν το Ιρανικό Σιστάν – Βελουχιστάν.

Εκατοντάδες Βελούχοι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους γυναίκες, έχουν διαδηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν. Διαμαρτύρονται για την κακή μεταχείριση που τυγχάνουν οι κάτοικοι της επαρχίας, όπως και για τις εξαφανίσεις και τις εκτελέσεις χωρίς δίκες.

Το Βελουχιστάν είναι μια σημαντική τοποθεσία για τον τεράστιο και πολλών δισεκατομμυρίων Οικονομικό Διάδρομο της Κίνας και του Πακιστάν, ο οποίος αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος (δρόμος του μεταξιού) του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα έχει αναλάβει την εξόρυξη μεταλλευμάτων και κατασκεύασε ένα διεθνές αεροδρόμιο και ένα λιμάνι στην Γκουαντάρ, τη νότια παραλιακή πόλη της επαρχίας.

Η Καναδική μεταλλευτική εταιρεία Barrick Gold κατέχει το 50% από το ορυχείο Reko Diq στην περιφέρεια Τσαγκάι του Βελουχιστάν, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην κυβέρνηση του Πακιστάν και στην επαρχία. Η Barrick θεωρεί πως το ορυχείο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα του CosmoStatus, Πακιστάν και Ιράν έχουν κοινό στόχο: την διάλυση του όποιου αποσχιστικού κινήματος στην περιοχή. Κάθε μία χώρα πλήττει του Βελούχους στο έδαφος της άλλης, καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν ελέγχει πλήρως το μέρος του Βελουχιστάν που βρίσκεται στην επικράτειά της.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Διαβάστε επίσης:

Γιατί το Ιράν χτύπησε με πυραύλους στο Ιράκ, στη Συρία και στο Πακιστάν

Το Πακιστάν χτύπησε στόχους εντός Ιράν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου