Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Η Τουρκία δημιουργεί κλίμα και αφορμή για νέο Αττίλα

Όταν ένας επιφανής Τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου καλείται να αναλύσει στο Τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT την απειλή της Χεζμπολά στην Κύπρο και αυτός διαστρεβλώνει τις υπάρχουσες συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο, κατά την προσφιλή Τουρκική τακτική των τελευταίων 60 ετών, τότε η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ετοιμάζονται για όλα και δεν θα πρέπει να κρύβονται.


Ο Τούρκος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Σελαμί Κουράν ρωτήθηκε για τις απειλές της Χεζμπολά στην Κύπρο, η οποία υποτίθεται βοηθά το Ισραήλ στον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων. Ο Σελαμί Κουράν αναφέρθηκε στις Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, από όπου Βρετανικά (και όχι μόνο) αεροσκάφη και πλοία επιχειρούν στην Μέση Ανατολή, αλλά και προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό το Ισραήλ. Επίσης, ο Σελαμί Κουράν υποστήριξε ότι εξαιτίας της στρατιωτικής συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ, ίσως η Κύπρος βρεθεί στο στόχαστρο της Χεζμπολά, κάτι που όπως υποστήριξε, θα επηρεάσει τους Τουρκοκύπριους και η Τουρκία θα πρέπει να αντιδράσει.

«Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να λάβει άλλα μέτρα καταγγέλλοντας τη χρήση ορισμένων περιοχών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (σ.σ. εννοεί της Κυπριακής Δημοκρατίας) από το Ισραήλ ως στρατιωτικών και υλικοτεχνικών βάσεων για την καταστροφή στην Γάζα, καθώς μια τέτοια πρακτική παραβιάζει την συμφωνία εγγυήσεων που καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο.
Η Τουρκία είναι εγγυήτρια και έχει το δικαίωμα να έχει λόγο σε καταστάσεις που αφορούν ολόκληρο το νησί.
Οι στρατιωτικές συμφωνίες (σ.σ. εννοεί της Κύπρου) με τρίτες χώρες θα αντιμετωπιστούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Στο πλαίσιο της εγγυοδοσίας, προβλέπεται η αποτροπή δραστηριοτήτων που μπορεί να βλάψουν το διεθνές καθεστώς του νησιού.
Η Τουρκία διαθέτει δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Τα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν (σ.σ. εννοεί την εισβολή του 1974).
Θα τα χρησιμοποιήσει και πάλι αν χρειαστεί (σ.σ. απειλεί με νέα εισβολή).
Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αντίθετο με τις συμφωνίες.
Εάν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. εννοεί την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία) δεν λάβει υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία μπορεί να προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες.
Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί.
Επιπλέον, εάν η Χεζμπολά χτυπήσει την πλευρά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (σ.σ. εννοεί της Κυπριακής Δημοκρατίας) όπως ισχυρίζεται, τότε η Τουρκία ως εγγυήτρια, μπορεί κάτι να έχει να πει όσον αφορά την ακεραιότητα του νησιού
» είπε ο Σελαμί Κουράν.

Το παραμύθι ότι οι Συμφωνίες του 1960 για την Κύπρο, παρείχαν δικαιώματα αναπαράγεται και συντηρείται από την Τουρκία από το 1974. Η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 δεν παρέχει το δικαίωμα χρήσης βίας σε κάποια από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ενέργειες εισβολής και τέτοιες ερμηνείες, είναι αντίθετες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις διατάξεις του αναγκαστικού δικαίου.

Αξιοσημείωτη είναι και η προειδοποίηση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ότι «η Ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου έχει γίνει κέντρο επιχειρήσεων». Ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας εννοεί ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις κατά της Μέσης Ανατολής και πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα ωφελήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Ο Χακάν Φιντάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σ’ αυτή τη διαδικασία. «Όταν γίνεστε συμβαλλόμενο μέρος στους συνεχιζόμενους πολέμους στην Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει και θα σας βρει και θα βρει κι εμάς» πρόσθεσε.

Βλέπουμε ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη ρητορική κατά της Κύπρου και κατά της Ελλάδας, επειδή είναι φίλα προσκείμενες στο Ισραήλ. Αντίθετα η Τουρκία υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς και αναζητά ευκαιρία να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο, με πρόφαση την προστασία του νησιού από τις επιθέσεις των τρομοκρατών της Χεζμπολά.

Υπό το πρίσμα αυτό, θα μπορούσε εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι η Τουρκία θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει μια προβοκάτσια στην Κύπρο, ώστε να πληγεί από τους πυραύλους της Χεζμπολά, που κάποιοι θα έπληττα και την κατεχόμενη Κύπρο. Αυτό θα έδινε την αφορμή στην Τουρκία να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο, δήθεν για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, εξαιτίας της υποστήριξης των Ελληνοκυπρίων στο Ισραήλ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από TRT Haber και ΣΚΑΪ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου