Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Προκλήσεις χωρίς όρια από την Ψευδομακεδονία

Η νέα κυβέρνηση της Ψευδομακεδονίας συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα και να παραβιάζει την (κακή) Συνθήκη των Πρεσπών και τους όρους ένταξής της στο ΝΑΤΟ.


Η πρόεδρος της Ψευδομακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, συναντήθηκε την Πέμπτη στα Σκόπια, με εκπροσώπους της λεγόμενης «Ένωσης Συλλόγων Μακεδόνων και παιδιών - προσφύγων από το τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου – MAKEDON».

Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Ψευδομακεδονίας αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την παραμονή του παραδοσιακού εορτασμού της 75ης επετείου από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα και της 76ης επετείου από τις βίαιες διώξεις των Μακεδόνων από το τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου, η αντιπροσωπεία της ΜAKEDON ενημέρωσε για την προετοιμασία της εκδήλωσης […]
Η Πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, αφού εξέφρασε την υποστήριξή της στο έργο και τις δραστηριότητες της Ένωσης Συλλόγων Μακεδόνων και παιδιών προσφύγων από το τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου – MAKEDON, τόνισε ότι η μοίρα και η τραγωδία των 30.000 παιδιών προσφύγων, καθώς και ο Γολγοθάς τους δεν πρέπει να αποκρύπτονται και να σχετικοποιούνται […]
Οι συνομιλητές στη συνάντηση εξέφρασαν την προσδοκία ότι η εκδήλωση μνήμης των δύο τραγικών γεγονότων, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου 2024, ημέρα Κυριακή, μπροστά από το Μνημείο των παιδιών-προσφύγων στα Σκόπια, θα εξελιχθεί με αξιοπρέπεια, διότι με τον σεβασμό της μοίρας και της τραγωδίας των παιδιών προσφύγων από το τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου, σεβόμαστε επίσης την τραγωδία των αθώων παιδιών σε όλον τον κόσμο – θυμάτων πολέμων
».

Η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζεται μάλλον χλιαρή.
«Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον, επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη  άγνοια της ιστορίας. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έθεσε ήδη αναλυτικά υπ’ όψιν των ομολόγων του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τις σχετικές παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει. Επιπλέον, το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις σχέσεις καλής γειτονίας που  αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ψευδομακεδονίας απάντησε ακόμη προκλητικότερα, υποστηρίζοντας ότι «η εφαρμογή της (σ.σ. συνθήκης των Πρεσπών) αποτελεί υποχρέωση και για τα δύο μέρη», ουσιαστικά κατηγορώντας την Ελλάδα για μη τήρηση της Συνθήκης.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά υπενθυμίζουμε ότι η εφαρμογή της αποτελεί υποχρέωση και για τα δύο μέρη. Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην υλοποίηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ολοκληρώνοντας και αναβαθμίζοντας με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει για την ένταξη στην ΕΕ, ως κορυφαία προτεραιότητά μας στην εξωτερική πολιτική».

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και γενικά η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει άμεσα και σκληρά σε σχέση με την Ψευδομακεδονία, αλλά δεν κάνει τίποτα, θεωρώντας ότι θα συγκινηθούν, είτε οι δήθεν σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, είτε οι δήθεν εταίροι μας στην ΕΕ και θα αναγκάσουν την Ψευδομακεδονία να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της. Απαιτούνται σκληρά μέτρα κατά της Ψευδομακεδονίας ΤΩΡΑ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου