Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα, θα τους συντρίψουμε…

Οι Financial Times εξασφάλισαν 100 σελίδες κείμενο που προέρχονται από συνεντεύξεις που έδωσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, στους δημοσιογράφους, οι οποίοι προετοίμασαν το βιβλίο του «Stress Test: Reflections on Financial Crises», που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο.

Πολλά στοιχεία περιλαμβάνονται και στο βιβλίο, αλλά ο Γκάιτνερ περιγράφει την κατάσταση με περισσότερες λεπτομέρειες και λιγότερο τακτ στα αδημοσίευτα κείμενα.

Όπως έγραψε το euro2day.gr τον Φεβρουάριο του 2010, την ώρα που ο πανικός για τα παραποιημένα στοιχεία της Ελλάδας άρχιζε να ταράζει την αγορά ομολόγων, ο Γκάιτνερ αναφέρει ότι έζησε στιγμές Παλαιάς Διαθήκης!

Στα κείμενα είναι πιο γλαφυρός:

Γκάιτνερ: Θυμάμαι να φτάνω στο δείπνο και να κοιτάζω το Blackberry μου. Στην Ευρώπη γινόταν κακός χαμός (fucking disaster στο κείμενο). Οι μετοχές των Γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7-8%. Ήταν μεγάλο θέμα. Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα;

Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι βασικά ήρθαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας:

«Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε». Αυτή ήταν η στάση όλων.

Θυμάμαι τότε ότι τους είπα: «Μπορείτε να τους βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό, αν αυτό θέλετε. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι θα το κρατήσετε το πράγμα, δεν θα το αφήσετε να πέσει. Πρέπει να προστατεύσετε όλο τον τόπο». Τους το έκανα πολύ σαφές εκείνη την στιγμή.

Άκουγα συνέχεια αυτές τις βρομοκολλημένες κουβέντες για ηθικό κίνδυνο από αυτούς και τους είπα: «Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους πάει καλά, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέρα από την Ελλάδα... Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, είχατε την αίσθηση ότι, θεέ μου, αυτοί οι τύποι θα αφήσουν...;

Γκάιτνερ: Ναι... Σίγουρα και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν να κωλοβαράνε επί τρία χρόνια. Ήταν ασύλληπτο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια, όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι' αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους ξυλοφορτώσουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τάισαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα.

Βλέπουμε ξεκάθαρα πως οι ευρωπαίοι ήθελαν να ξυλοφορτώσουν τους Έλληνες και επειδή δεν μπορούσαν να ρίξουν φάπες στους αρμόδιους πρωθυπουργούς και υπουργούς που επί χρόνια ψεύδονταν στην Ευρώπη και στον Ελληνικό λαό, προτίμησαν να δώσουν ένα σκληρό μάθημα σε όλους τους Έλληνες και να συντρίψουν ολόκληρη τη χώρα.

Και το έκαναν με τρόπο που δύσκολα θα άφηνε περιθώρια στους Έλληνες να ξεφύγουν.

Καταλαβαίνουμε πλήρως τώρα γιατί πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, χαράτσια, εφορία, γιατί έγιναν μειώσεις στους μισθούς κατά 40%, γιατί περικόπτονται οι συντάξεις και τα εφάπαξ.

Όλα έγιναν γιατί οι ευρωπαίοι αποφάσισαν να συντρίψουν τους Έλληνες, αντί να επιδείξουν

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όπως όφειλαν.

Ξέχασαν όμως οι Ευρωπαίοι, πως οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες και πως η Ελλάδα για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου