Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια στην Αμφίπολη!

Αποκαλύψεις για την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών στον Τύμβο Καστά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου έκανε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, που βρίσκεται στην Αμφίπολη.
Ο κ. Τασούλας αποκάλυψε ότι βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και ότι αναζητούνται κι άλλα οικοδομήματα.


Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, με τις εργασίες συντήρησης αποκαλύφθηκαν οι πρώτες υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων στα επιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο.
Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες. Το παράδειγμα αυτό δόθηκε για να τονιστεί ότι η όλη διαδικασία είναι αργή και απαιτεί υπομονή.

Σχετικά με την τομογραφία του τύμβου, που θα πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος και πιο συγκεκριμένα για το ποιο είναι το τεχνητό και ποιο το φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οι τομές.

Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η τομογραφία, ο Γρηγόρης Τσόκας, υπεύθυνος της γεωφυσικής διασκόπησης, απάντησε:
«Δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο».

Ο κ.Τασούλας επισήμανε αυτή την στιγμή ότι πρόκειται για μια φάση της ανασκαφής που τελείωσε και μία άλλη που ξεκινάει με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα.

Στο μουσείο της Αμφίπολης μαζί του βρίσκονται η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κατερίνα Περιστέρη, η υπεύθυνη επικοινωνίας, Άννα Παναγιωταρέα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Τα αποτελέσματα της διασκόπησης αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι τις εργασίες δεν θα μπλοκάρουν οι καιρικές συνθήκες και στη συνεχεία θα αποφασιστεί από τους αρχαιολόγους εάν και πού μπορούν να γίνουν δοκιμαστικές τομές για τον εντοπισμό άλλων θαμμένων μνημείων.

Το επόμενο Σάββατο 29 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου