Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Νέες αποκαλύψεις για τα ευρήματα της Αμφίπολης

Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε σήμερα η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη.
Αποκάλυψε πως τα μέρη τους ανθρώπινου σκελετού που βρέθηκαν βρίσκονται ακόμη στο Μουσείο της Αμφίπολης, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποιο εργαστήριο θα σταλεί για περεταίρω έρευνα.



Σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το που και πως βρέθηκε ο σκελετός και στο γιατί δεν δίνονται φωτογραφίες του στη δημοσιότητα, αρκέστηκε να απαντήσει πως ο σκελετός βρέθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, σκεπασμένος με χώματα και μεταφέρθηκε με μεγάλη προσοχή για εξέταση.
Έχουν βρεθεί κομμάτια από τα χέρια, τα πόδια και τη λεκάνη του νεκρού καθώς επίσης και το κρανίο του, για το οποίο όμως είναι επιφυλακτική.

Η επικεφαλής της ανασκαφής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος ή μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο νεκρός που βρέθηκε, ενώ τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα με σιγουριά.

Επίσης κατά την ανασκαφή βρέθηκαν νομίσματα της εποχής του Μεγάλου Αλέξανδρου, αλλά και στοιχεία κεραμικής, τα οποία δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας ακόμη.

Ενδιαφέρουσα είναι και η εκτίμηση για το πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της μίας καρυάτιδας. Ο χώρος που βρίσκονται οι καρυάτιδες είχε επίχωση άμμου και ένα δοκάρι έπεσε, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο πρόσωπο της μίας Καρυάτιδας, καταστρέφοντάς το.

Όσον αφορά το βοτσαλωτό δάπεδο και τα ψηφιδωτά δίνουν χρονολόγηση στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, ενώ η αποκατάσταση του κεντρικού μέρους του ψηφιδωτού είναι σε καλό δρόμο.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι από τον περίβολο του τύμβου είχαν αφαιρεθεί μάρμαρα, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε φράγματα σε ποταμούς, κυρίως στο Στρυμόνα και σε άλλες εργασίες οικοδομικού τύπου.
Τα 80 μέτρα του περιβόλου που έχουν βρεθεί, είναι σε άψογη κατάσταση, ενώ έχουν εντοπιστεί και 500 τμήματά του, τα οποία έχει συγκεντρώσει η ανασκαφική ομάδα και θα γίνει αναστήλωση με αυτά.

Ο τύμβος φαίνεται πως λεηλατήθηκε πριν γίνει η κατάχωση, σύμφωνα με την κ. Περιστέρη.

Το σίγουρο πάντως είναι, πως ο Λέοντας της Αμφίπολης αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του Τύμβου Καστά και κάποιος πολύ σημαντικός άνθρωπος είναι θαμμένος εκεί από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Θα χρειαστεί όμως να περιμένουμε πολύ για να μάθουμε ποιος είναι.
Τέλος, οι εργασίες θα συνεχιστούν για να ανακαλυφθούν τυχόν νέες θαμμένες αίθουσες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου